Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2 mei 2004

  •  
02-05-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1784.jpg

Ruimte in Hoeksche Waard

De lang verwachte Nota Ruimte van het kabinet geeft voorrang aan economische ontwikkeling van Nederland. Natuur is ook wel belangrijk, zegt men, maar komt overduidelijk op de tweede plaats. Een sprekend voorbeeld is de Hoeksche Waard. In de vorige nota over de ruimtelijke indeling nog beschermd als Nationaal Landschap, nu voor een deel bestemd als industriegebied. De ministers Dekker en Veerman vertellen waarom zij die keus maakten. Willem Verhaak van Milieudefensie en Joost Kievit van de Stichting het Hoeksche Waards Landschap komen er tegen in het geweer. (knipsel uit Rotterdams Dagblad)

Nestelende oeverzwaluwen op het nippertje gered

Oeverzwaluwen bouwen hun nest in een steile zandwand. Het gat dat ze graven, is vaak een meter diep. Het komt nogal eens voor dat er in tijdelijke hopen zand op bouwlocaties oeverzwaluwen nestelen. Uitvoerders hebben vaak niets in de gaten en zonder dat ze er erg in hebben, vernielen ze met de bulldozer de nesten van een bedreigde vogelsoort. Maar soms heeft een toevallige voorbijganger de oeverzwaluwen in de gaten. Dan komt de politie erbij en worden de bouwactiviteiten stilgelegd tot na het broedseizoen. Harry Schoovers ontdekte bij toeval zo’n overzwaluwplek op een bouwplek bij Rhoon, ten zuiden van Rotterdam. Dankzij zijn oplettendheid kunnen de vogels ongestoord hun jongen grootbrengen, zonder dat ze vermorzeld zullen worden door de bulldozer.

Natuurbehoud op de Nederlandse Antillen

Al jaren kampen natuurorganisaties op de Nederlandse Antillen met geldgebrek. En dat terwijl de biodiversiteit op de eilanden enorm is en er tal van unieke planten-en diersoorten te vinden zijn. Op sommige eilanden is de situatie dramatisch. Op St. Eustatius bijvoorbeeld vreten zo'n tienduizend geiten de regenwouden kaal en vernielen de cruiseschepen het koraalrif. Maar ook op de andere eilanden is de situatie niet rooskleuring. Het toerisme is de laatste jaren flink teruggelopen. En geld, daar gaat het toch om.
Willem Ferwerda van IUCN pleit voor een structureel fonds en doet een beroep op Nederlandse natuurorganisaties.

De tuin van Bart Kuiper

Wat begon als een gewone tuin is een uit de hand gelopen hobby geworden: de tuin van Bart Kuiper uit Haulerwijk (Fr.). Als biochemicus wilde hij zijn collega's laten zien dat fruitbomen ook best zonder bestrijdingsmiddelen konden groeien. Nu, bijna dertig jaar later, is dat bewijs wel geleverd, want er staan meer dan vijftig verschillende boomsoorten in zijn biologiche fruitbedrijfje. Er wordt niet gespoten of gewied, want de bomen, planten, vogels en insecten helpen elkaar, aldus Kuiper

Govert Schilling over de sterrenhemel in mei

Elke maand is wetenschapsjournalist Govert Schilling te gast om te vertellen wat er de komende maand aan de hemel te zien is. Op dinsdag 4 mei is het dodenherdenking en de maan lijkt dan mee te treuren in een vijf kwartier durende maansverduistering. Van 21.52 uur tot 23.08 uur zal zij totaal verduisterd zijn en om 00.12 uur weer volledig uit de schaduw van de aarde tevoorschijn komen. Uiteraard ook aandacht voor de net van zijn ruimtereis teruggekeerde André Kuipers. Wat heeft hij gezien?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.