Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

195 gemeenten gebruiken schadelijke bestrijdingsmiddelen tegen eikenprocessierups

  •  
30-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
Eikenprocessierups_paulkreijger.jpg

© Fotograaf: paulkreijger

Biologische bestrijdingsmiddelen blijken sterk in opmars bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Ruim de helft van de 355 gemeenten in Nederland gebruikt bacteriepreparaten of aaltjes. Dat is niet zo positief als het lijkt: deze middelen doden niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook de rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders, die op hun beurt weer een belangrijke voedselbron zijn voor de vogels. De Vlinderstichting roept gemeenten op om per direct deze bestrijding te minimaliseren en te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom.

Spuiten van aaltjes

De Vlinderstichting keek voor het onderzoek naar informatie die gemeenten zelf op hun website melden en naar berichten in regionale of lokale media. Daaruit blijkt onder meer dat 64 procent van de 306 gemeenten waarvan informatie was te vinden preventief spuit met bacteriepreparaten en/of aaltjes. Dat gebeurt soms gericht op locaties met hoog risico maar soms ook massaal op het gehele eikenbestand in de gemeente. Eveneens 64 procent van de gemeenten zuigt de nesten weg, vaak als aanvullende maatregel op de preventieve bestrijding.

Nestkasten voor mezen, in de hoop dat de mezen de rupsen opeten, worden in 161 gemeenten gebruikt. Verder zetten gemeenten een natuurlijker bermbeheer (57), eveneens bedoeld om natuurlijke bestrijders van de rups te stimuleren, een diverse beplanting in het openbaar groen (52 gemeenten) en het inzaaien van bermen en perken met bloemen of bollen (50 gemeenten) in.

Irriterende bacteriepreparaten

De Vlinderstichting noemt het opvallend dat 133 gemeenten zowel de volgens de stichting schadelijke preventieve bestrijding als natuurvriendelijke maatregelen gebruiken. "Bestrijding met aaltjes of bacteriepreparaten wordt door veel gemeenten omschreven als onschuldige bestrijdingsmethoden voor mens en dier. Dit is niet het geval. De bacteriepreparaten kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook huisdieren."

Het landelijk overzicht van bestrijdingsmethoden tegen de eikenprocessierups is hier te raadplegen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bacteriepreparaten en aaltjes op de ruim honderd soorten nachtvlinders die er ook door worden getroffen, ontbreekt volgens de stichting nagenoeg. De Vlinderstichting maakt zich grote zorgen over de potentiële nevenschade en roept gemeenten daarom op het gebruik van bacteriepreparaten en aaltjes te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom.

Bron: Vlinderstichting en ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.