9.00 - 10.00
Het fiasco van Nairobi
De grote klimaatconferentie in Nairobi is vrijdag geëindigd zonder dat er goede afspraken voor de toekomst zijn gemaakt. Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak was mee met de Nederlandse delegatie en is somber. Maar zag gelukkig ook lichtpuntjes in het enthousiasme
buiten
de belangrijkste vergaderzalen.
lees Wijnand's weblog in de Volkskrant>>
Een meer van verwachtingen
Een meer van verwachtingen
Over geen enkel gebied is waarschijnlijk zoveel gepraat, gefantaseerd en gebekvecht als over het Markermeer. Sinds de Nota Ruimte uit 2004 blijft het Markermeer dan wel definitief open, maar dat weerhoudt overheden, planologen en projectontwikkelaars er niet van om toch plannen te blijven maken. Maandag is het symposium Die groote leegte. Marten Bierman en Dirk Frieling gaan in de uitzending in discussie over dit onderwerp.
Extreem weer, toevallig of niet?
2006 lijkt het jaar te worden van de weerrecords. Na de warmste juli in drie eeuwen en de natste augustus in honderd jaar, gooit november hoge ogen. Hoe komt dat? Wat is toeval en wat is trend? Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI geeft uitleg.
Extreem weer
Groene rapportcijfers van u!
Deze zondag maakt Vroege Vogels bekend hoe de luisteraars de politieke partijen beoordelen op hun 'groene' politiek. Zal het veel afwijken van het oordeel van de deskundigen?
Zie de cijferlijst opgesteld door de deskundigen>>
Natuur op het Binnenhof
Het milieu kwam pas aan de orde bij het grote tv-debat van de lijsttrekkers toen de camera's waren gestopt. Dat leverde luid boegeroep op richting Jan Peter Balkenende. Maar hoe staat het met het groen op het Binnenhof?
Wat willen we met de wilde zwijnen?
Het gaat goed met de wilde zwijnen. Te goed misschien, want het aantal zwijnen dat buiten de leefgebieden op de Veluwe en in de Meinweg gesignaleerd wordt, neemt ook toe. Dat levert klagende boeren op, want de dieren veroorzaken schade aan de landbouw. Intussen wordt er hard gewerkt aan ecologische verbindinsgzones om edelhert en zwijn meer ruimte te geven. Maar passen die dieren nog wel in het dichtbevolkte en versnipperde Nederland?
Plan voor hout Anne Frank Boom
Houtkunstenaar Marco Mout uit Zutphen heeft een speciaal idee bedacht om de zogeheten Anne Frank Boom een tweede leven te geven. Hij stelt voor om de beste stukken van de paardekastanje toch nog een tweede leven te geven, namelijk als materiaal voor een speciaal herdenkingsbeeld. Mout heeft zijn plan voorgelegd aan het Anne Frank Huis en de Deelraad Amsterdam-centrum.