Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

170 organisaties willen alternatief voor EU-Mercosur-verdrag

  •  
10-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
EU_Europese Unie_Pixabay

© Pixabay

Begin deze week was Premier Rutte in Brazilië op staatsbezoek. Brazilië is de grootste economie in de Mercosur, het handelsblok van Zuid-Amerikaanse staten waarmee de EU op dit moment over het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag onderhandelt. Dit is een verdrag van de oude stempel, 'business as usual': het grootste doel is de bevordering van vrijhandel en groei, zonder rekening te houden met de gevolgen voor mensen en milieu aan beide zijden van de oceaan. En dat moet anders, vinden meer dan 170 organisaties wereldwijd, waaronder de Nederlandse Handel Anders!-coalitie, die een alternatieve verklaring hebben ondertekend.

Alternatieve verklaring

In de verklaring, die op woensdag 10 mei is gelanceerd, wordt een samenwerking geschetst waarbij mens, dier en natuur centraal staan, in plaats van de winsten van enkele multinationals. 

De handelsrelaties moeten verbeteren, vinden de ondertekenaars. Op dit moment zijn die ongelijkwaardig: de Mercosurlanden leveren vooral grondstoffen aan de EU, in ruil voor hoogwaardige, bewerkte producten uit Europa.

Het verdrag dat er nu ligt zal die ongelijke machtsverhoudingen slechts versterken. Het zal ook vooral westerse multinationale bedrijven en grootgrondbezitters in Mercosur bevoordelen, ten koste van het klimaat, de bossen en inheemse volkeren in Zuid-Amerika, kleine boeren in beide handelsblokken, dierenwelzijns-standaarden en hoogwaardige industriële banen in de Mercosurlanden.  

Handel Anders!

Een van de ondertekenaars is Handel Anders!, een Nederlandse coalitie van vakbonden, maatschappelijke - en boerenorganisaties en betrokken burgers. Zij benadrukken dat het EU-Mercosurverdrag, dat vooral vrijhandel wil bevorderen, in zijn geheel van tafel moet.

Greenwashing

Ook het onlangs door de Europese Commissie voorgestelde inlegvel (Joint Instrument) komt niet tegemoet aan de genoemde bezwaren. Dat is volgens de ondertekenaars een poging tot greenwashing van het verdrag, mede omdat duurzaamheidsafspraken niet afdwingbaar worden vastgelegd.


Nieuwe soort samenwerking

De EU en de Mercosurlanden moeten volgens de ondertekenaars in plaats van dit verdrag een nieuwe soort samenwerking aangaan die als doel heeft het bevorderen van onderlinge solidariteit, gelijkheid, samenwerking, duurzaamheid en democratie. Handel kan binnen die samenwerking een belangrijke rol spelen, maar alleen als middel om te komen tot een eerlijke en duurzame economie, en niet als doel op zich.  

'Business as usual'

Eind mei wordt het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag opnieuw besproken tijdens een vergadering van de Europese ministers van handel. De ondertekenaars van de verklaring willen laten zien dat anders handelen mogelijk is en hopen dat de EU nu stopt met handelsbeleid dat 'business as usual' in de hand werkt.

Bron: Foodwatch

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.