8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Special: een uur lang insecten
Wageningen is vanaf maandag een week lang
The City of Insects
. In Vroege Vogels blikken we vooruit op dit evenement. Want insecten verdienen de aandacht. Maar liefst 80% van alle diersoorten loopt op zes poten rond! In het Capitool praten we met entomoloog Marcel Dicke over het onderzoek naar insecten, het belang van insecten, hoe slim ze zijn en hoe ze communiceren.
Het boek "
Muggenzifters en Mierenneukers
" dat ter gelegenheid van de 'City of Insects' verschijnt, is te verkrijgen door € 22,50 over te maken op girorekening 90 999 07 t.n.v. Entomologie Wageningen Universiteit o.v.v. "muggenzifters" en uw adres. De prijs is inclusief verzendkosten. Het boek is tijdens de week van 18 t/m 24 september 2006 in Wageningen te koop voor € 15,00.
Auteurs: Ties Huigens, Peter de Jong e.a.
ISBN 90-8585-092-4
Slimme sluipwespen
Een sluipwesp omtoveren in een hasjwesp kan in een paar minuten, want het diertje leert snel en is slim. En dat terwijl de hersenen nog kleiner zijn dan een speldenknopje. Insecten zijn ideale proefkonijnen als we willen begrijpen wat er bij leren gebeurt in de hersenen. Ze lijken meer op die van de mens dan we zouden vermoeden.
Foto: Hans Smid
Nationale NachtvlinderNacht
Wie kent de Huismoeder? Of het Karmozijnrood weeskind? Het zijn nachtvlinders die deze maand te zien zijn, voor wie daar een beetje moeite voor doet. De nachtvlinders, die in september nog volop vliegen, komen graag op zoete lokmiddelen af. Dat betekent stroop smeren op de boom en dan afwcahten maar. Of op stap met lamp en laken. Zaterdag 23 september is de Nationale NachtvlinderNacht, met door het hele land speciale excursies om kennis te maken met de nachtvlinderwereld.
Oehoeders gezocht!
Om meer te weten te komen over hoe en waar de Oehoe leeft zoekt oehoe deskundige Gejo Wassink oehoeders: mensen die ’s werelds grootste uil in bescherming willen nemen. Het gaat om regelmatige controle van zijn leefgebied, want het aantal oehoes in ons land groeit gestaag.
En wie tijd en energie wil steken in het beschermen van deze prachtige uil kan zich melden bij
gejowassink@hetnet.nl
Natuurbalans 2006: platteland verstedelijkt
Het typisch Nederlandse open landschap verdwijnt, het platteland krijgt een steeds meer stedelijke uitstraling. Dat is de belangsijkste conclusie uit de Natuurbalans 2006 van het Milieu- en Natuurplanbureau, die deze week aan minister Veerman van Natuurbeheer werd overhandigd. Met een duidelijke boodschap voor het volgende kabinet.
Bloeiende rhododendron in september
Op de fenolijn werd vorige week melding gemaakt van bloeiende rhododendron. Hoe komt het dat die nu in bloei staat? En bloeit de plant dan volgend voorjaar niet meer? Heeft het te maken met klimaatverandering? Directeur Gert Fortgens van het Arboretum Trompenburg in Rotterdam geeft antwoord op deze vragen.