08.30 - 09.00 uur
09.00 - 10.00 uur
Vroege Vogelspad - etappe 2
De tweede aflevering van onze wandeltocht langs de nulmeterlijn. Deze week langs en door de Oosterschelde, met weervrouw Marjon de Hond, marien bioloog Inez Flameling en Oosterscheldekenner Kees Slager. Naar het Gat van Ouwerkerk, de slinkende schorren van Viane en het strand bij Zierikzee: de gevolgen van de watersnoodramp en de Deltawerken zijn overal duidelijk zichtbaar.
Glooiende slootoevers goed voor natuur en economie
Als de sloten in Nederland zacht glooiende oevers zouden hebben in plaats van steile, stijgt niet alleen de soortenrijkdom van de oevervegetatie, maar zijn er zelfs economische voordelen te behalen. Dat betoogt Frits Boerwinkel. Hij noemt zichzelf 'sociaalecoloog'. Als alle oevers verflauwd worden, hoeft er volgens hem bijvoorbeeld niet meer gebaggerd te worden: dat kan miljoenen euro's opleveren.
Campina gaat tropisch regenwoud beschermen
Boeren die melk leveren aan zuivelgigant Campina zullen binnenkort hun koeien veevoer geven van duurzaam geproduceerde soja. Dat houdt in dat voor het verbouwen van soja in Zuid Amerika geen tropisch regenwoud gekapt is. Bovendien moeten de koeien weer méér de wei in, vindt Campina-directeur Tiny Sanders.
lees meer in het nieuwsbericht >>
De natuur verdroogt
'Nederland leeft met water', zo luidt de slogan. Maar de natuur in ons land moet het te vaak zonder doen. Ongeveer 600.000 hectare natuurgebied is verdroogd. Het probleem is zo ernstig dat er een Taskforce opgezet is. En die komt met goed nieuws: herstel kan voor 2015 een feit zijn! Maar dan moeten de adviezen van de Taskforce niet in een bureaula belanden.
Onenigheid over Keurmerk Vis
Een discussie over de voor en nadelen van duurzaam gevangen vis met het MSC-keurmerk. Bij de viskraam op de Biologische Markt in Amsterdam redetwisten Kees Lankester (van de Marine Stewardship Council) en Martin Scholten (directeur onderzoeksinstituut IMARES).