8.30-9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Klimaatverandering: door zon of CO2?
Niet CO2 maar een actievere zon is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, zeggen de makers van de documentaire The Great Global Warming Swindle. Onzin, zeggen wetenschappers Lockwood en Fröhlich: de zon is de laatste jaren juist minder actief geworden. Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft zíjn visie op deze verhitte discussie.
Makelaar in natuurgegevens
Een makelaarskantoor in natuurgegevens. Zo omschrijft professor Jan van Groenendael zelf zijn nieuwe functie als Gegevensautoriteit Natuur. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de beschikbaarheid van betrouwbare natuurgegevens verbetert. Zo weten we straks precies waar wat leeft en groeit, maar ook waar een zeldzaam plantje of beestje potentieel zou kunnen voorkomen en waar je om die reden beter niet kunt gaan bouwen.
Columnist van de week
Elke week na het nieuws van negen uur presenteren we een nieuwe gastcolumnist. Wie is de volgende in het rijtje: Dolf Jansen, Floortje Dessing, Martin Bril, Jaap Dirkmaat, Hans Dorrestijn, Ed Nijpels, Vincent Bijlo, Jaap van Ginneken, Romke van der Kaa, Ivo de Wijs, Yvonne Kroonenberg, Jelle Reumer, Aaf Brandt Corstius en...?
Amazone expeditie
In een serie van vier reportages doet Vroege Vogels verslag vanuit Bolivia. In deze aflevering vertelt Jikkie Jonkman van het Wereld Natuurfonds waarom deze zomer campagne wordt gevoerd voor het Amazonegebied. We gaan met bioloog Paul van Damme vissers opzoeken in Puerto Villaroel. De vissers hebben het extra moeilijk omdat de kwaliteit van het rivierwater wordt bedreigd door vervuiling. Foto: J. Jonkman
Golfodrome of golfodrama?
De Gemeente Amstelveen wil graag toestemming verlenen aan de plannen voor een golfterrein aan de rand van de Bovenkerkerpolder. 'Salamitactiek', vindt Wijnand Duyvendak van Groen Links, die hier onlangs kamervragen over stelde aan minister Cramer: 'iedere keer een plakje van de rand van het Groen Hart af'. Of is dit juist een goede invulling van groene recreatie tussen de stad en platte land, zoals wethouder Remco Pols van Amstelveen stelt?
Kraanvogels in Fochteloërveen
Zes jaar na het eerste Nederlandse kraanvogeljong 'Tsuru' lijkt het erop dat we een echte kraanvogelpopulatie hebben in Friesland en Drenthe. Met boswachter Martin Snip van Natuurmonumenten op zoek naar een jong van dit jaar.
Vroege Vogels Vraagbaak
Niet alleen op deze website staan vragen van luisteraars, ook in de uitzending komen ze aan bod. Na het nieuws van half negen gaat Menno Bentveld op zoek naar antwoorden.
Amerikaanse Rivierkreeft
De Amerikaanse rivierkreeft heeft de plek ingenomen van ons Europees zoetwaterkreeftje dat bijna is uitgeroeid door kreeftenpest. Rivierkreeftjes houden van kalkrijk water want dat hebben ze nodig voor hun pantser. Er leven drie soorten Amerikaanse rivierkreeften in onze wateren. Ook rond het Capitool in 's Graveland komen ze voor.