Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

14 miljoen euro minder aan EU-subsidie naar vleesreclames

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
meat-1030729_1920 vlees

© Pixabay

In de jaarlijkse subsidieronde voor reclamecampagnes heeft de Europese Unie zo'n 14 miljoen euro minder toegekend aan vleesreclames dan vorig jaar. Daarmee is het geld dat naar deze reclames gaat ruim gehalveerd: van 27 miljoen euro naar 13 miljoen, signaleert stichting Dier&Recht in een onderzoek naar de jaarlijkse subsidies. Ook heeft de EU 21 miljoen euro besteed aan de promotie van zuivel, dat is 20 procent minder dan vorig jaar.

Minder geld naar reclamecampagnes

In totaal heeft de EU dit jaar minder geld uitgegeven aan reclamecampagnes dan vorig jaar. In totaal ging ruim 150 miljoen euro naar campagnes, een daling van zo'n 20 miljoen. Toch is het opmerkelijk dat het grootste deel bij vlees en zuivel is weggehaald, vindt directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht. Deze daling was niet te zien bij reclames voor bijvoorbeeld groente en fruit.

"Een stap in de goede richting", noemt Schouten het. "Maar het is tegelijkertijd absurd dat er wéér miljoenen euro's belastinggeld worden verspild aan reclames voor vlees en zuivel. Deze reclamesubsidies gaan lijnrecht in tegen de klimaat- en gezondheidsambities van de Europese Commissie en houden dierenleed op grote schaal in stand."

Rood vlees

Dier&Recht vindt het opvallend dat een groot deel van de vleescampagnes nog steeds gericht was op rood vlees. Dat terwijl "de EU juist die subsidies nog aanzienlijk wilde verlagen, omdat deze producten het risico op kanker vergroten".

De Europese Commissie schrijft dat de subsidieregeling voor reclamecampagnes in het leven is geroepen om de voedingsindustrie en de landbouw te helpen met het verkopen van hun producten op de competitieve wereldmarkt.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.