8.30 - 9.00
9.00 - 10.00
Rugstreeppadden met zender
Rugstreeppadden zijn vooral bekend van zanderig terrein. De verbazing was dan ook groot toen onderzoekers van
RAVON
in de Noordoostpolder grote aantallen rugstreeppadden aantroffen. Om de handel en wandel van deze dieren beter te begrijpen worden er twintig gezenderde padden losgelaten. (foto: rugstreeppad met, onzichtbaar onder de huid, een mini-zendertje)
Vroege Vogelspad - etappe 6
Het Vroege Vogelspad langs de nulmeterlijn loopt ten westen van Utrecht, langs de Vecht. Bekend terrein voor Utrechter Henk Westbroek. De nieuwste lange afstandswandelroute loopt in het midden van Nederland ook voor een deel parallel aan de Hollandse Waterlinie, pal langs Fort Uitermeer bijvoorbeeld, bij Weesp. En dat ligt weer vlakbij het tracé van de gewraakte snelwegverbinding tussen A6-A9.
Uitlaatgassen onderzoek
Bij TNO Automotive in Delft worden emissies van auto's onderzocht. Niet alleen van nieuwe modellen, maar ook van oudere auto's, motoren en bromfietsen. En die zijn vele malen vervuilender dan de nieuwelingen. Toch hoeft de bezitter van een 25-jaar oude auto geen motorrijtuigen belasting te betalen. Hoezo: de vervuiler betaalt?
Limonadewespenmaand
In Nederland komen ruim 400 soorten wespen voor, maar de meeste mensen kennen er slechts één: de steekwesp, ook wel limonadewesp genoemd. Maar we hebben ook platkopwespen, goudwespen, graafwespen, knotswespen, tangwespen en mierwespen. Pieter van Breugel vertelt over de oprukkende hoornaars en gallische wespen.
Contact met Siberië
De rotganzen-expeditie in Mys Vostochny is bijna afgelopen. Vroege Vogels zoekt satellietcontact met de leider van het onderzoek, bioloog Bart Ebbinge.
Bezoek Bart's weblog>>
Recordvogel
De grauwe pijlstormvogel werd deze week wereldrecordhouder lange afstandsvliegen. Kees Camphuijsen van het NIOZ, de Nederlandse zeevogelexpert, plaatst het nieuws in perspectief: "Tot nu toe zijn de vliegprestaties van veel van dit soort vogels gewoon onderschat."
Het record-nieuwsbericht>>