Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

11 maart 2007

  •  
11-03-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_255838.jpg

© marokkaanse jongeren en vlinders

Draaiboek uitzending:

8.00-9.00:
9.00-10.00:

Jongeren gaan Atalanta's achterna

Zestien Rotterdamse jongeren van Marokkaanse afkomst vertrekken deze week naar Noord-Marokko. Ze gaan daar op zoek naar de Atalantavlinder, die tussen Marokko en Nederland heen en weer vliegt en in beide landen voor nakomelingen zorgt. Zowel in Rotterdam als in de Noord-Marokkaanse stad Nador leggen de jongeren een vlindertuin aan.

Natuurkalender gaat de boer op

Vanaf dit voorjaar wordt het 'assortiment' van soorten waarvan de fenologie wordt bekeken uitgebreid. Ir. Arnold van Vliet legt uit waarom en vertelt welke land en tuinbouwgewassen mee mogen doen.
Meer over de Natuurkalender>>

Vleermuizen overwinteren op Mediapark

Op het grootste bedrijventerrein van Hilversum overwinteren vleermuizen. Het zijn watervleermuizen en één zeldzame franjestaart. Ze konden bijna niet aan de aandacht van Vroege Vogels ontsnappen, want de vleermuizen hebben een veilige plek gevonden op het mediapark. Afgelopen week werden de vleermuizen geteld door de vleermuisdeskundigen Zomer Bruin, Rombout de Wijs en Dr. Voute

Gastcolumnist 4: Hans Dorrestijn

Na het vertrek van Midas wordt de column in Vroege Vogels verzorgd door wisselende schrijvers. We kunnen putten uit een groot reservoir van deskundigen: biologen, cabaretiers, vogelaars, politici, milieukundigen, professoren, botanici, literatoren. De eersten waren Jaap Dirkmaat, Vincent Bijlo en Yvonne Krooneneberg - hun colums zijn te beluisteren en terug te lezen bij de vorige uitzendingen.

Gerda Verburg's Vroege Vogels debuut

Van de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt in de media vooral gemeld "dat zij een boerendochter is" . Over haar ideeën betreffende de natuur is nog niet veel duidelijk geworden. Op werkbezoek in de natuur rond Amsterdam praat de minster met Vroege Vogels.

Zoute landbouw botst met natuur

Zoute landbouw lijkt een mooi alternatief voor de gewone landbouw in de -verziltende- kuststrook. Maar die zoute landbouw zal op veel plaatsen in botsing komen met de natuur, zo bleek de afgelopen week op Texel. Naast het natuurgebied De Petten werd een scherm geplaatst om zeegroenten te beschermen tegen ganzenvraat, pal naast de plek waar straks ruim duizend paar grote sternen worden verwacht. Het scherm is inmiddels weer verwijderd. Maar Bernard Spaans van de Vogelwerkgroep Texel is bepaald niet gerust op de ontwikkeling van de zeegroententeelt.

Blij met de regenworm

Wie veel regenwormen in de tuin heeft kan in z'n handjes knijpen, want dat betekent gezonde grond. Als geen ander weet de worm de grond schoon te maken, te bemesten, te draineren en van allerlei nuttige stofjes te voorzien. Na al de regen van de afgelopen dagen zijn ze volop te zien.

Internationaal Pooljaar begonnen

Als de poolkappen smelten, zal ons land daar onherroepelijk mee te maken krijgen. Alleen al daarom is het belangrijk dat Nederland meedoet aan het Internationaal Pooljaar, dat afgelopen week officieel is begonnen. Dat zegt Louwrens Hacquebord, hoogleraar arctische en antarctische studies. Over ijsberen en pinguins, de Wet van Archimedes en de jacht op fossiele brandstoffen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor