Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

10:10 tip - Vul uw wasmachine 100%

  •  
29-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Prof. Paul Terpstra doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar wasmachines. "Alle nieuwe apparaten zijn zeer zuinig, daar valt weinig winst meer te halen. Maar de gebruikers kunnen nog heel veel besparen. Dus ook op CO2 uitstoot."
Wie in de winkel wasautomaten vergelijkt moet het al zijn opgevallen: er zijn nauwelijks meer merken met een energielabel in de categorie G. De echte energieslurpers zijn uitgestorven nu de meeste apparaten in de klasse A of B vallen. En zelfs de categorie AAA is volop aanwezig. Voor energiewinst is nu het gedrag van de machinisten het belangrijkst.
In het Wageningse SOHIT-laboratorium zijn bijna dagelijks tientallen wasmachines aan het werk. Onder supervisie van Terpstra worden de machines en de middelen getest. Maar vooral de manier waarop gewassen wordt is van belang.
De meeste machines zijn geschikt voor 5 kilo (droog) wasgoed, maar er zijn er nu ook die zes tot acht kilo aankunnen. Prof. Terpstra vertelt dat ze ook met die belading getest hebben: "Als fabrikanten beweren dat er 5 kilo in kan, dan testen we ook met dat gewicht. En dan blijkt dat ze met maximale belasting een goed wasresultaat behalen. Maar als je onderzoekt hoeveel consumenten er in de praktijk in stoppen dan is het een heel ander verhaal."
Niemand vult zijn of haar wasmachine voor 100%!
Testpersonen kregen de opdracht om de machine te vullen totdat hij echt 'vol' zat. Daarna de was er weer uit gehaald en gewogen. Terpstra: "Helemaal niemand kwam tot een echt volle machine. Bijna alle proefpersonen kwamen niet verder dan tot 75%. Dat betekent dat er in de praktijk nooit met volle wasmachines gewassen wordt, maar met machines waar nog geen vier kilo in zit, oftewel: mensen wassen gemiddeld 25 tot 30 procent minder efficiënt dan mogelijk is. Daar valt veel meer te besparen dan het het kopen van een nieuwe machine. Je moet de oude gewoon goed vol laten draaien. Duw de was maar lekker aan zodat de deur net dicht kan."
Wie energie en CO2 wil besparen moet gewoon eenszelf de proef op de som nemen. Stop de machine helemaal vol, haal dan het wasgoed er weer uit en weeg het. U zult versteld staan.
Paul Terpstra geeft alleen een waarschuwing voor wasgoed dat volledig uit badstof materiaal bestaat: dat is het enige dat iets onder de maximale vulling moet blijven. 
Het is een fabeltje dat er loze ruimte in de wastrommel moet blijven. Als de machine water heeft opgenomen en de was wordt nat, dan wordt het volume iets kleiner. Kijk gerust eens mee door het glazen deurtje. Altijd genoeg om de was in de draaiende machine genoeg ruimte te geven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor