Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

10:10-tip: plak radiatorfolie!_15_01_2010

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een radiator is eigenlijk gewoon een metalen vat aan de muur, met een zo groot mogelijk oppervlak. Daardoor kan het hete water zo veel mogelijk warmte afgeven. Een cv-systeem pompt water van zeventig tot negentig graden Celsius naar radiatoren die aan de muur hangen. Het water in de radiatoren geeft een deel van de warmte af aan de binnenlucht van de woning. Vervolgens stroomt het water met een temperatuur van zo’n vijftig tot zeventig graden weer terug naar de cv-ketel. Die warmt het water vervolgens weer op naar zeventig tot negentig graden.
Radiatorfolie
Radiatoren zijn vaak geplaatst voor buitenmuren of ramen waardoor een deel van de afgegeven warmte weg lekt. Door radiatorfolie op de binnenzijde van de buitenmuur achter de radiator te plakken, gaat minder warmte verloren en kan energie worden bespaard. Het is ook mogelijk om isolatiefolie direct op de achterzijde van een paneelradiator te plakken, zodat de isolatie niet in het zicht komt.
Binnen een jaar eruit
De folie bespaart tot 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie op een ongeïsoleerde spouwmuur. Ook bij een geïsoleerde muur levert de folie een besparing. Bij radiatoren voor enkelglas spaart het aanbrengen van radiatorfolie tot 50 m3 gas per vierkante meter glas per jaar. Bij dubbelglas is de besparing tot 25 m3 gas per vierkante meter glas per jaar. De materiaalkosten zijn binnen een jaar terugverdiend.
Bovenstaande informatie komt van Milieu Centraal. Bekijk hier een filmpje over het zelf aanbrengen van radiatorfolie.
De radiatorfolie waar in de uitzending over wordt gesproken, is verkrijgbaar bij Tonzon .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.