Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Young Sheldon S05E01: familiedrama meets existentiële vraagstukken

  •  
12-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Young Sheldon
Knap vlecht scenarist Chuck Lorre twee belangwekkende thema’s aan elkaar, in geestige openingsaflevering.
Foto credits: CBS
Als George (Lance Barber) op een avond een hartaanval krijgt, dan geeft Mary (Zoe Perry) haar zoon Georgie (Montana Jordan) snel de opdracht om haar andere kinderen te zoeken, zodat ze naar het ziekenhuis kunnen snellen. De tiener vindt Sheldon (Iain Armitage) en Missy (Raegan Revord) in de bossen. Daar mogen ze eigenlijk niet zijn. Maar dankzij alle hectiek worden broer en zus niet gestraft. Tot grote ergernis van Sheldon, die zich afvraagt of dat wel goed is voor zijn moreel kompas, als hij met ongeoorloofde zaken wegkomt. De openingsaflevering van het vijfde seizoen is in die zin familiedrama meets existentiële vraagstukken.
Het is geestig hoe showrunner Chuck Lorre twee ogenschijnlijk verschillende thema’s aan elkaar weet te koppelen. Ook George lijdt trouwens aan gewetenswroeging: hij krijgt de hartaanval als hij een avondje iets te gezellig met buurvrouw Brenda (Melissa Peterman) in de lokale kroeg doorzakt. Dat gebeurt nadat George een grote ruzie heeft met Mary. Met Brenda heeft hij het daarentegen dus wel gezellig – gelukkig blijft het bij flirten. Maar dit alles zet de patriarch wel aan het denken. Zeker als hij door de pastoor ‘een familieman’ wordt genoemd. Oftewel, George moet meer oog hebben voor z’n gezin. De hartaanval is een letterlijke wake-up-call.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Young Sheldon
Op zich is dat een veel gebruikte premisse in sitcoms. Na een medisch indringende gebeurtenis zien personages het licht. Young Sheldon moet het steevast hebben van dat soort clichématige foefjes. Dat is in zekere zin het enige wat je Lorre’s geesteskind mag aanrekenen: de komediereeks oogt en voelt bij vlagen oubollig. En dat ligt niet aan de setting (begin jaren 90).
Young Sheldon S05, vanaf 13 februari 2023 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief