Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Women of the Movement S01E01-02: strijd tegen racisme

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Women of the Movement
Goed geacteerd zesluik draait om de moord op de 14-jarige Emmett Till in Mississippi in 1955 en de nasleep waarin Tills moeder zich ontpopt als mensenrechtenactivist.
Foto credits: CBS (ABC)
‘Je moet je gedeisd houden en doen alsof je klein bent.’ Wanneer de 14-jarige Emmett Till (Cedric Joe) in augustus 1955 vanuit zijn woonplaats Chicago op bezoek gaat bij zijn oom (Glynn Turman speelt dominee Mose Wright) op het platteland van Mississippi, dan drukt zijn moeder Mamie (Adrienne Warren) hem op het hart dat het leven voor zwarte mensen in het zuiden van de Verenigde Staten anders is dan in de grote stad in het noorden die hij gewend is. Wie de levensgang van de tiener kent weet dat Till op 28 augustus 1955 werd vermoord. Omdat hij in een winkel naar een witte vrouw zou hebben gefloten.
Mamie’s waarschuwingen sorteerden dus geen effect. Hoewel in Women of the Movement vooral naar voren komt hoe fatalistisch het leven voor zwarte mensen was (en misschien wel is) in de zuidelijke staten waar racisme welig tiert. Till zou anders vandaag 81 jaar zijn. Ook die gedachte doemt meermaals op tijdens het kijken van de reeks. Zo lang geleden is het allemaal niet: de tijd van segregatie en haat, waarin zwarte Amerikanen zodra ze het zuiden binnenreden per trein ineens achterin werden gestopt.
Women of the Movement
Niettemin draait Women of the Movement niet om de zoon, maar vooral om de moeder. Mamie ontpopte zich na de moord op haar zoon als een activist. Ze streed voor gelijke rechten en tegen corruptie en racisme. Tijdens de uitvaartdienst van Emmett stond ze erop dat de kist openbleef, zodat men kon zien wat ze haar zoon hadden aangedaan. Ergens halverwege de zes afleveringen wordt dan ook de focus naar haar verlegd en Warren is geknipt voor de rol: ze speelt een gedecideerde moeder, zonder groter dan het leven te willen zijn.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Women of the Movement
Wel een pijnpunt is de lineaire, bij vlagen saaie wijze waarop showrunner Marissa Jo Cerar de plot laat ontvouwen. Dat had ook prima anders gekund: door bijvoorbeeld te beginnen met Mamie in het nabije verleden, of door de relatie met haar zoon in flarden te tonen. Nu heeft Women of the Movement ondanks het pregnante onderwerp af en toe iets stoffigs.
Women of the Movement S01, vanaf 13 juli 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief