Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

White House Plumbers S01E01: lollige reeks over de wanpraktijken achter Watergate

  •  
03-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
key-art_1

White House Plumbers reconstrueert de schandalen rondom Watergate vanuit het perspectief van de schuldigen. Dat levert haast kluchtige taferelen op.

Foto credits: Phil Caruso / HBO

Het is een dankbaar onderwerp voor film- en seriemakers dat de laatste jaren weer terug in de belangstelling is: de Watergate-affaire. Zo verschenen vorig jaar The Martha Mitchell Effect en Gaslit, respectievelijk een korte documentaire en een miniserie over het afluisterschandaal dat het einde inluidde van de regering van president Richard Nixon in de Verenigde Staten.

En nu is er dus de HBO-serie White House Plumbers, een ietwat koddige reeks over Watergate, verteld vanuit het perspectief van E. Howard Hunt (Woody Harrelson) en G. Gordon Liddy (Justin Theroux), twee ambtenaren die door Nixon werden aangesteld om zijn presidentschap te beschermen, maar met hun spionageplannen het tegenovergestelde bewerkstelligden.

alexis-valdes-yul-vazquez-woody-harrelson-kim-coates-justin-theroux-nelson-ascensio-toby-huss

Dat de affaire hier wordt verteld vanuit die invalshoek voelt fris en origineel, waar de meeste films en series over het onderwerp vooral de kant laten zien van degenen die het schandaal aan het licht brachten - zie bijvoorbeeld All The President’s Men (1976), de klassieker over onderzoeksjournalisten Bob Woodward en Carl Bernstein die Watergate ontdekten.

White House Plumbers

Bovendien is de toon totaal anders: White House Plumbers blijft ver weg van serieus drama en presenteert de overbekende geschiedenis eerder als een soort klucht. De hoofdpersonages worden weggezet als twee incapabele, egocentrische en vooral machtsgeile figuren, die nogal slordig te werk gaan en geen besef lijken te hebben van de omvang en ernst van hun opdracht. Dat werkt heel aardig, al wordt het soms wel iets te lollig: in hun poging de twee ambtenaren in hun hemd te zetten lijken de makers soms te vergeten dat het hier om een van de grootste politieke schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis gaat.

justin-theroux-woody-harrelson

Maar tegelijkertijd is dat waarschijnlijk precies het punt dat ze willen maken; om door middel van spottende komedie te laten zien hoe bizar en wrang het eigenlijk is dat er zulke praktijken schuilgaan achter het politieke apparaat van Amerika. De acteurs weten er in ieder geval wel raad mee: Harrelson en Theroux zijn flink op dreef als de twee kibbelende nietsnutten die uit naam van de president als politieke spionnen het land doorkruisen. Vooral Theroux’ haast karikaturale vertolking van de nazi-minnende en borstelsnor dragende Liddy is ronduit hilarisch.

White House Plumbers, vanaf dinsdag 2 mei 2023 wekelijks op HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief