Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Two Sides of the Abyss S01E01: knap spel met perceptie

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2800 keer bekeken
  •  
WBTV_TSOTA_Keyart_16zu9

Makers van Duitse politiethriller over de moordenaar van de dochter van een politiedetective die vervroegd vrijkomt zetten de kijker vakkundig op het verkeerde been.

Foto credit: RTL+ / Warner TV Deutschland

Na zes jaar detentie komt de moordenaar van de 17-jarige dochter van politiedetective Luise Berg (Anne Ratte-Polle) weer vrij. Dennis (Anton Dreger) werd destijds tot ongenoegen van Berg niet voor moord maar doodslag veroordeeld en heeft zich achter de tralies volledig gerehabiliteerd. De twintiger heeft een opleiding tot metaalbewerker gevolgd en oogt klaar voor een nieuwe start. Hoewel showrunner Kristin Derfler in de openingsscène van de pilotaflevering laat zien dat Dennis’ naargeestige kant nog niet helemaal is verdwenen, wanneer hij een pervers teken maakt naar een jonge vrouw tijdens een ritje in de metro van Wuppertal (die eigenaardige bovengrondse kabelbaan).

Terwijl je als nabestaande misschien niet diegene wil treffen die verantwoordelijk is voor een ontzaglijke tragedie in je leven, is het onoverkomelijk dat Dennis en Berg op elkaars pad komen. Berg heeft de dood van haar dochter evident nog niet verwerkt. Bovendien verdenkt de agente Dennis van een reeks moorden. Maar Derfler suggereert ook andere motieven: wil ze wraak nemen? En wat heeft Dennis werkelijk op z’n kerfstok? Two Sides of the Abyss (Zwei Seiten des Abgrunds) probeert de kijker telkens op het verkeerde been te zetten door stereotypen (de dader versus het slachtoffer) uit te vergroten en vervolgens vakkundig af te breken.

Zwei-Seiten-des-Abgrunds

Dat levert een interessante thriller op waarin maar weer eens blijkt dat je de wereld niet in zwart en wit kan opdelen. En natuurlijk rijst op den duur de vraag: kan een moordenaar veranderen in de gevangenis? Knap speelt Derfler met de perceptie van de kijker. Die denkt misschien denkt: het glas is halfleeg. Óf: het glas is halfvol en Dennis is werkelijk een nieuw mens geworden.

Two Sides of the Abyss S01, vanaf maandag 8 mei 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief