Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

This Close S01: frisse en baanbrekende serie

  •  
10-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
This Close
Eindelijk een serie waarin dove mensen, mensen zijn.
Kate (Shoshannah Stern) en Michael (Joshua Feldman) zijn beste vrienden en wonen in Los Angeles. De acteurs zijn tevens de bedenkers en schrijvers van de serie. Kate werkt voor een PR-bureau en Michael is bezig om een vervolg op zijn succesvolle stripboek te maken. Kate is verloofd met Danny (Zach Gilford; Friday Night Lights) en Michael’s verloving met Ryan (Colt Prattes; Dirty Dancing) is net uit. De beste vrienden zijn beiden doof, wat belangrijk is in de serie maar tegelijkertijd ook helemaal niet.
Vanaf de eerste aflevering doorbreekt de serie het stereotiepe denken over mensen met een auditieve handicap. In de eerste aflevering gaan Kate en Michael naar Seattle en ziet de kijker de absurditeiten die dove mensen soms meemaken: zo wordt er bijvoorbeeld tegen hen geschreeuwd, krijgen ze rolstoelen aangeboden, en bieden mensen hun medeleven aan alsof ze net hebben gehoord dat er iemand dood is gegaan. Michael wordt zelfs op hardhandige wijze uit het vliegtuig verwijderd, omdat hij niet ‘luistert’.
7774.w1498.0.72b2cfb
This Close zet de dove personages moeiteloos neer als herkenbaar - ze hebben humor, relatieproblemen, familieproblemen, sex, liefde, geluk en drama - en biedt daarmee een frisse representatie van een groep mensen die vaak als ‘zielig’ neergezet wordt. Wat de serie extra interessant maakt is dat de schrijvers heel slim met de effecten van in- en uitsluiting spelen en kritiek geven op ‘goede bedoelingen’.
In aflevering twee bijvoorbeeld; wanneer Kate terecht is gekomen in een panel voor gehandicapten slaat zij de spijker op de kop. ‘Jullie komen hier om van onze verhalen te leren, en dat is fantastisch. Maar dan wat? Jullie gaan weer door en wij vervagen terug naar de schaduw. Het voelt niet eens of we onze verhalen vertellen, maar de verhalen die jullie willen horen. Jullie focussen je op onze handicap, maar niet op wie we zijn.’ Vaak wordt er in series en films gefocust op de handicap van een personage, wat weinig ruimte laat voor een uitdieping van het karakter. Deze serie geeft de personages vanaf het begin af aan diepgang, waardoor je direct meegesleept wordt in hun levens.
7688.w1498.0.b098d94
This Close is daarom baanbrekend en weer een stap in de goede richting voor Hollywood om mensen met een handicap op een menselijke manier in beeld te brengen.
This Close S01, vanaf 10 december 2018 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief