Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Tower S01: broeierig en waarachtig

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4896 keer bekeken
  •  
TheTower

© ITV

Gemma Whelan uit Game of Thrones speelt een intelligente rechercheur, in knap geschreven Brits misdaaddrama.

Foto credits: ITV / HBO

Het blijft fascinerend hoezeer Game of Thrones een springplank is voor Britse acteurs. Gemma Whelan, die Yara Greyjoy speelde in de fantasyreeks, vertolkt in The Tower met verve de hoofdrol als de getormenteerde rechercheur Sarah Collins. In de openingsaflevering is te zien hoe Collins op een gecompliceerde zaak wordt gezet: een 15-jarige Libische tiener en een 52-jarige politieagent worden dood aangetroffen onderaan een Londens flatgebouw. Op de bovenste verdieping treft de rechercheur nog een politieagent aan en een 5-jarig jongetje. Was het een ongeluk? Of was er meer in het spel? Collins probeert het uit te zoeken, terwijl ze van alle kanten wordt tegengewerkt.

The Tower is gebaseerd op het boek Post Mortmen van auteur Kate London, die ook de serie schreef. Dat London zelf als agent en rechercheur heeft gewerkt weerklinkt ook in het drieluik. Verhaallijnen en dialoog voelen waarachtig aan. Ook fascinerend is dat het Britse misdaaddrama een soort dwarsdoorsnede is van het Engeland van nu. Thema’s als racisme en corruptie zijn op knappe wijze verweven met het verhaal. En in de slotaflevering blijkt eens temeer dat er soms meerdere realiteiten zijn: Collins' realiteit, waarin slechte mensen gestraft moeten worden voor hun daden, en de realiteit zoals die soms is, waarin politieagenten de hand boven het hoofd wordt gehouden.

The Tower

The Tower is in dat opzicht soms net zo complex als de zaak waar Collins aan werkt. En die complexiteit is op zijn beurt weer te zien in Whelans overpeinzende blik. De actrice tilt het al broeierige drama naar een nog hoger niveau.

The Tower S01, vanaf vrijdag 12 mei 2023 te zien op België Eén en tevens in zijn geheel op HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief