Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Sommerdahl Murders S04E01-03: degelijke speurder met soapy privébesognes

  •  
01-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3896 keer bekeken
  •  
sdahl4_20220817_0863

© TV2

De formule is bekend en werkt prima, maar nieuwe kijkers moeten zich eigenlijk eerst goed inlezen in alle soapy privébesognes.

The Sommerdahl Murders zou je de Deense Baantjer kunnen noemen. Het stramien is na vier seizoenen wel bekend, de kans dat de koene speurder de moord níet oplost is nihil. En tussen het ontmaskeren van alle duistere praktijken door is er altijd ruimte voor jolijt, vertier en een flinke lading privébesognes.

De samenvatting van het derde seizoen bij aanvang van de volgende reeks is een handige reminder, al zal het nieuwe kijkers na drie minuten al duizelen van alle onderlinge persoonlijke twists en dwarsverbanden. Rechercheur Dan Sommerdahl (Peter Mygind) werkt samen met zijn ex-vrouw, forensisch onderzoeker Marianne (Laura Drasbæk), én zijn collega Flemming Torp (André Babikian) – met wie Marianne een affaire heeft gehad. Ondertussen worstelt vijftiger Sommerdahl met het klimmen der jaren en zijn troosteloze leven op de dito boot. Want wie zit er eigenlijk nog op hem te wachten nu zijn huwelijk definitief ten einde is?

sdahl4_20220601_0232_done

© TV2

De serie is eerder vermakelijk dan echt goed, zoals het oude Baantjer dat – zeker bij het terugkijken na twintig jaar – ook was. De moordzaken zijn interessant zat en de ontknopingen grappig. In de eerste twee afleveringen buigt team Sommerdahl zich over de dood van de eigenaresse van een wijngaard die is gestikt in haar eigen fermenteerkelder. De afleveringen zijn slim genoeg opgebouwd om na de cliffhanger in de laatste minuut tóch weer de ontknoping in de volgende episode te willen zien. Maar de dialogen zijn erg soapy en het acteerwerk is over het algemeen wat houterig, alsof de acteurs de zaken zelf ook niet té serieus willen nemen.

sdahl4_20220602_071

© TV2

Dat is geen ramp: het is natuurlijk geen nieuws dat de gemiddelde misdaadserie maar weinig met de realiteit te maken heeft. Maar het maakt het vierde seizoen van The Sommerdahl Murders ook geen onmisbare serie die je gezien móet hebben om 's ochtends bij de koffieautomaat mee te kunnen praten met je collega's.

The Sommerdahl Murders S02, vanaf zaterdag 2 september 2023 wekelijks op NPO 3 en tevens in zijn geheel op NPO Plus.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief