Hebben de deelnemers aan deze Amerikaanse variant van Wie is de Mol? eigenlijk wel een ziel?
Foto credits: Julian Panetta / Netflix
De deelnemers aan The Mole – een protserige variant van Wie is de Mol? – ogen niet als mensen, maar als karikaturen. Een verpleegkundige zegt dat ze ‘een geweldige speler’ zal zijn vanwege haar doortastendheid tijdens de coronapandemie; een computerwetenschapper omschrijft zichzelf als ‘een kritisch denker’; een brandweerman uit een klein dorpje vindt dat de andere deelnemers ‘hem niet moeten onderschatten’. Het kan nog erger: een nitwit uit Brooklyn is de ‘betonnen jungle’ van New York al gewend en die verschilt kennelijk niet zoveel van het Australische regenwoud waar The Mole zich afspeelt.
Dan – als je denkt dat de grens is bereikt - gooit een deelnemer er nog een schepje bovenop: ‘Ik ben extreem intelligent.’ Een psycholoog: ‘Ach, ik weet letterlijk hoe het brein werkt.’ Wie zijn deze narcisten? Types die graag op televisie willen, waarvan het lijkt dat ze hun eigen teksten niet kunnen schrijven. Een blonde dommekracht die al snel ‘de Viking’ wordt genoemd vertelt namelijk voorafgaande aan de eerste missie dat hij niet weet hoe ‘landkaarten werken, want hij vertrouwt steevast op zijn iPhone’. Zou hij echt niet doorhebben hoe onuitstaanbaar hij overkomt?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dan is er de wedstrijd, midden in de wildernis. Daar ligt een vliegtuigwrak met aanwijzingen. De deelnemers moeten zich in drie groepen verdelen en onder de grond, in een rivier en hoog in de bomen pakketjes opsporen. Natuurlijk ontstaat er direct gekibbel, zijn er mensen die zich opwerpen als leider en kijken andere deelnemers daar weer met argusogen naar. Niets nieuws onder de zon, zeker niet voor Nederlandse kijkers. Die kunnen misschien beter naar de Nederlandse versie blijven kijken, want The Mole is een buitengewoon ergerlijke kijkervaring.