Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Lørenskog Disappearance S01E01: de politie een stap voor

  •  
14-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1120 keer bekeken
  •  
The Lørenskog Disappearance
Nieuwsgierig makende dramatisering van waargebeurde Noorse vermissingszaak doet denken aan The Staircase.
Foto credits: John-Erling H. Fredriksen / Netflix
Op 31 oktober 2018 wordt Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ontvoerd uit haar huis in het Noorse Lørenskog. Luttele momenten later vindt haar man, miljardair Tom Hagen, bij thuiskomt een brief: de kidnappers eisen 9 miljoen euro losgeld. Het bedrag moet worden betaald via een obscure cryptocurrency. Ook wordt Hagen gewaarschuwd dat hij onder geen enkel beding de politie mag inschakelen. Dat doet hij toch. Rechercheur Jorren Lake (Yngvild Støen Grotmol) wordt vervolgens op de zaak gezet. Maar zij en haar collega’s kunnen niet erg veel: haar baas verbiedt een openlijk onderzoek, omdat er onderhandeld moet worden met de kidnappers.
The Lørenskog Disappearance
Die mogen niet weten dat de politie is ingeschakeld. Zodoende probeert Lake Hagen en zijn familie te overreden dat ze in ieder geval kunnen proberen via de cryptobetalingen in dialoog te treden met de criminelen. Dat willen ze echter niet. Ze willen de ontvoerders ertoe dwingen om op een andere manier te communiceren. Kortom, Lake wordt ook door de slachtoffers tegengewerkt en staat na acht weken speurwerk met lege handen. Totdat ze – op aandringen van een journalist – besluit om de boel over een andere boeg te gooien. Is dit wel een vermissingszaak? Of is dit een moordzaak?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Lørenskog Disappearance
Ook kijkers die niet bekend zijn met de geruchtmakende zaak waar The Lørenskog Disappearance op gebaseerd is zullen niet verbaasd zijn door deze wending: Hagen gedraagt zich van meet af aan vreemd. Alles duidt erop dat Lake aan het lijntje wordt gehouden. En na al die loze tijd is veel van het potentiële bewijs waarschijnlijk ook verdwenen. De Noorse dramatisering van dit mysterie doet dan ook min of meer denken aan The Staircase  en andere dubieuze zaken. Waarbij je voortdurend blijft twijfelen aan de ware intenties van de betrokkenen. Het drama signaleert bovenal een angstig idee: dat er mensen zijn die de politie telkens een stap voor blijven.
The Lørenskog Disappearance S01, vanaf 14 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief