Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Chosen S03E01: poëtisch én kitscherig

  •  
17-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
TheChosen

© Angel Studios

In het derde seizoen dient Judas zich aan, gespeeld door Luke Dimyan, die imponeert met zijn prangende ogen. 

Als Jezus in The Chosen wordt gefilmd tijdens een van zijn vele preken, dan laten de makers van deze historische dramaserie de camera om hem heen zweven. Acteur Jonathan Roumie torent uit boven zijn volgelingen. Het heeft iets kitscherigs en iets poëtisch. De reeks balanceert in die zin voortdurend op de grens tussen visuele clichés en overtuigend plechtstatig drama. Je vraagt je bijna af: wat zou Terrence Malick, bekend van het bijzonder spirituele The Tree of Life (2011), met deze materie hebben gedaan?

Het derde seizoen van The Chosen speelt zich af in Kapèrnaüm, waar Jezus de mensen die in hem en zijn ambities geloven op het hart drukt dat ze juist van hun vijanden moeten houden. Een van de toehoorders is Judas (Luke Dimyan), die de profeet verzoekt of hij zijn rabbi wil zijn. Dimyan, die met zijn prangende ogen bijna door de zielen van zijn medespelers heen kijkt, is goed gecast. Je ziet een man die goed probeert te doen, maar fragiel oogt. Als hij op een gegeven moment vertelt dat Jezus niet zal worden vermoord, maar dat hij de Romeinen zal verslaan, dan klinkt dat tamelijk geloofwaardig. 

TheChosen2

© Angel Studios

Van Judas' kwade intenties is nog niets te merken. Sowieso nemen de makers van The Chosen ruimschoots de tijd om de historische personages, en er zijn er een hoop, geleidelijk te verdiepen. Met dit derde seizoen is het drama nog niet ten einde; het vierde seizoen is zelfs al gefilmd. Dat is knap voor deze vreemde eend in de bijt die niet wordt geproduceerd door een televisiezender of streamingdienst, maar door de kijker zelf. De serie, die ook op YouTube kan worden bekeken, wordt wel de grootste 'crowdfunder' ter wereld genoemd en dat is ook wel te zien aan de rijk aangeklede sets. De rare accenten en de overload aan dialoog moet je als kijker maar voor lief nemen.

The Chosen S03, vanaf zondag 17 december 2023 op NPO Start en NPO Plus, waar de eerdere twee seizoenen ook te zien zijn

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief