Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

State of Alabama vs. Brittany Smith: zwak betoog

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
State of Alabama vs. Brittany Smith
True-crime-documentaire over een vrouw die naar eigen zeggen uit zelfverdediging een man doodschiet in haar huis rammelt aan alle kanten.
Foto credits: Netflix
In veel Amerikaanse staten gelden zogeheten ‘Stand Your Ground’-wetten: wie in zijn eigen huis of op zijn eigen terrein wordt aangevallen, heeft het ondubbelzinnige recht om zichzelf al dan niet met vuurwapen te verdedigen. Het probleem is echter dat vrouwen die zichzelf verdedigen – zo blijkt uit State of Alabama vs. Brittany Smith – vaak toch voor moord of doodslag worden veroordeeld, omdat zelfverdediging niet kan worden bewezen. Documentairemaker Ryan White gebruikt hiervoor – dat vrouwen vaak aan het kortste eind trekken – een belangwekkende casus als voorbeeld: de zaak tegen Brittany Smith: een jonge vrouw die in 2018 een man heeft gedood – of vermoord – die haar zou hebben verkracht.
De man in kwestie, een drugsverslaafde die Smith zou kennen, zou op een dag Smith hebben gegijzeld. Daarna zou er een ritje in de auto zijn geweest en uiteindelijk verscheen Smiths broer met een pistool ten tonele in Smiths huis. Dat pistool zou vervolgens – op enigszins miraculeuze wijze – in de hand van Smith zijn beland, waarna zij de man zou hebben doodgeschoten.
State of Alabama vs. Brittany Smith
Maar politieverhoren uit die tijd vertellen min of meer een ander verhaal, van getuigen die elkaar tegenspreken. En ook Smith wijzigt haar verklaring op een gegeven moment. Terwijl White met man en macht probeert zijn hoofdpersoon in een positief daglicht te stellen ga je als kijker toch twijfelen. Misschien is dat wel zijn punt: dat vrouwen vaak het nadeel van de twijfel krijgen. Je vraagt je echter ook af: heeft White de opbouw van zijn film wel goed bestudeerd?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
State of Alabama vs. Brittany Smith
Dit alles speelt zich af in een armoedig milieu in Alabama waar zwangere vrouwen meth gebruiken, moeders hun kinderen alleen moeten opvoeden en mensen wapenbezit beschouwen als de normaalste zaak van de wereld. Je zou in die zin ook kunnen stellen dat het wapenbezit van Smiths broer een grote boosdoener is in deze zaak. Buiten kijf staat dat Smith zelf geen goed voorbeeld is van een vrouw die in haar volle recht stond – daarvoor is geen onmiskenbaar bewijs.
State of Alabama vs. Brittany Smith, vanaf 10 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief