Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Scott & Bailey S01E01: fijne dynamiek

  •  
01-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3914 keer bekeken
  •  
scott-bailey_OiI6Ty

© ITV / BBC Studios

Twee vrouwelijke rechercheurs tonen in Manchester hun speurtalenten in serie bedacht door de maker van Happy Valley. 

Scenarist en theatermaker Sally Wainwright staat bekend als de bedenker van het immens populaire Happy Valley (2014-2023). Maar voordat ze succes boekte met deze misdaadreeks stond ze aan de wieg van Scott & Bailey (2011-2016): net als Happy Valley een serie die draait om vrouwelijke politieagenten. Lesley Sharp speelt rechercheur Janet Scott; Suranne Jones speelt rechercheur Rachel Bailey. De twee opereren in Manchester en stuiten in de eerste aflevering op een merkwaardige zelfmoord. Een zwangere 18-jarige Turkse zou zichzelf van het leven hebben beroofd. Al snel blijkt de tragedie in scène gezet. Er is meer aan de hand.

01_03_45MB

© ITV / BBC Studios

Tegelijkertijd kampt Bailey met persoonlijke problemen: haar tweejarige relatie met advocaat Nick (Rupert Graves) komt ineens ten einde. Uitgerekend op de avond waarop zij verwacht dat hij haar ten huwelijk zal vragen. Ze is woedend. Ze botviert haar frustratie op de verdachte in de moordzaak, de echtgenoot van de tiener. Dat is niet erg professioneel, maar uiteindelijk leidt haar ogenschijnlijk botte benadering wel tot resultaten. Vakkundig zet ze de persoon die verantwoordelijk gesteld wordt voor de moord op het verkeerde been, net als haar collega’s, die denken dat ze zich laat leiden door haar misère. 

01_12_45MB

© ITV / BBC Studios

En misschien geldt die beoogde verwarring ook wel enigszins voor de kijker, die verrassende wendingen voorgeschoteld krijgt. Wainwright en co-scenarist Diane Taylor betonen zich talenten in de manipulatie. Bovenal is Scott & Bailey simpelweg een fijne serie. De dynamiek tussen Sharp en Jones klopt. Ze lachen, zoals gewoonlijk bij politieagenten, de tragedies weg. Scott & Bailey is niet van het niveau Happy Valley, maar wel een goed voorbeeld van hoe je diepzinnige vrouwelijke politiepersonages verbeeldt.

Scott & Bailey, vanaf dinsdag 1 augustus 2023 op BBC First en tevens in zijn geheel bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief