Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Happy Valley S03E01: impactvol en krachtig

  •  
14-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7974 keer bekeken
  •  
Happy Valley

© BBC Studios

Zes jaar na de perikelen uit het tweede seizoen blijkt politieagente Catherine Cawood (Sarah Lancashire in topvorm) onverminderd vastberaden.

Zes jaar zijn er verstreken sinds het tweede seizoen van Happy Valley , dat eindigde met de suggestie dat psychopaat Tommy Lee Royce (James Norton) vanuit de gevangenis brieven uitwisselde met zijn zoon Ryan (Rhys Connah). Tegen de zin van Royce’ aartsvijand en Ryans grootmoeder Catherine Cawood (Sarah Lancashire). Aangezien Royce ooit Catherine’s dochter verkrachtte, waar Ryan het resultaat van is. In het derde seizoen blijkt politiesergeant Cawood nog lang niet van Royce af te zijn. Hij ontvangt inderdaad brieven van Ryan en blijkt ook betrokken bij de vondst van een lijk in een steengroeve.

Het stoffelijk overschot blijkt daar al in 2014 te zijn gedumpt, toen Royce nog vrij rondliep. Cawood weet precies wie het is: een man die destijds al aangaf diep in de problemen te zitten. Ze herkent zijn gebit, vertelt ze triomfantelijk aan twee forensisch specialisten. De agente, die binnen zeven maanden met pensioen gaat, staat in die zin opnieuw voor een grote opgave. Ook wordt er in het derde seizoen een verhaallijn geïntroduceerd met een man die zijn aan drugs verslaafde vrouw voortdurend mishandelt. De misère is nooit ver weg in Happy Valley. In West Yorkshire, waar de serie is gefilmd, roeien de bewoners met de riemen die ze hebben, zoveel is duidelijk.

Happy Valley S03

© BBC Studios

De rol van actrice Lancashire, die wisselend statig en fragiel oogt, is een mooi voorbeeld van die menselijke veerkracht. Ook in het derde seizoen draagt ze het drama met verve. Happy Valley is nog steeds ontzettend populair in het Verenigd Koninkrijk, en dat is deels te danken aan Lancashire: haar personage oogt waarachtig, uit het leven gegrepen. Scenarist Sally Wainwright weet intussen precies welke venijnige, geestige en analytische dialoog goed bij de hoofdpersoon past. De twee vormen een krachtige tandem. Voor de laatste keer welteverstaan. Het derde seizoen is de zwanenzang voor Cawood.

Het lijkt erop dat dit afscheid minstens zo impactvol zal zijn als eerdere seizoenen.

Happy Valley S03, vanaf zaterdag 15 juli elke week een dubbele aflevering op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief