VARAgids

Rode Vlag

  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Rode vlag 21
DOOR ZORAN BOGDANOVIC

De Red Pill-gemeenschap is een gezelschap met één gemene deler: een afkeer van progressieve waarden.

Staande ovaties kreeg hij onlangs in Rotterdam, de Canadese hoogleraar psychologie en conservatieve zelfhulpgoeroe Jordan Peterson. In een uitverkocht Ahoy ageerde hij voor een publiek van voornamelijk jonge mannen tegen de ‘doorgeslagen genderideologie’ en vergeleek hij transgenderoperaties met de experimenten in Auschwitz. 

Een paar dagen later was bij talkshow Nadia het centrale thema van de dag Andrew Tate. Anders dan Peterson, die zijn conservatieve boodschappen in een intellectueel jasje stopt, staat Tate juist bekend als een misogyne macho-influencer. De oud-kickboxer is op zijn video’s vaak te zien met een zonnebril en sigaar, of poserend naast dure auto’s. Hij spoort zijn volgers aan om naar de sportschool te gaan en online geld te verdienen, bijvoorbeeld door cursussen van hem te kopen.

Tate vindt dat je een vrouw mag slaan als zij je beschuldigt van vreemdgaan en dat ze eigendom is van een man. Ook noemt hij jonge vrouwen ‘kneedbaar’ en ‘makkelijker te beïnvloeden voor seks’. Afgelopen zomer was Tate de meest gegoogelde persoon op aarde, en ook in Nederland is hij populair onder jongens en jonge mannen. 

Het gesprek over Tate is al aan menig keukentafel gevoerd in Nederland. Vaak begint het met een geschrokken ouder die aan de tienerzoon vraagt waarom die in hemelsnaam luistert naar een man die zulke vrouwonvriendelijke dingen zegt, en ook nog eens verdacht wordt van mensensmokkel en verkrachting in zijn villa in Roemenië. De tienerzoon zal vervolgens zeggen dat Tate hem motiveert om aan zichzelf te werken: naar de sportschool gaan, doelen te stellen en online geld te verdienen. Als Tate écht schuldig was aan verkrachting en mensenhandel, zou die al in de bak zitten. En die vrouwonvriendelijke opmerkingen? Ach, die zijn uit de context getrokken. ‘En daar ben ik het niet mee eens, hoor!’ 

Maar uit een enquête van de NOS vorig jaar onder duizend jongeren, bleek één op de vier het (deels) eens te zijn met Tates uitspraken. Binnen die groep vindt dertig procent dat een vrouw medeverantwoordelijk is voor haar eigen verkrachting. Vijftien procent is van mening dat je een vrouw mag slaan als zij je beschuldigt van vreemdgaan.

Lees verder op blz. 23 van VARAgids 21.

Meer over:

artikelen, interview
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!