Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Raised by Wolves S01E01-02: indrukwekkende scifi

  •  
12-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Raised by Wolves
Filmmaker Ridley Scott regisseerde de eerste twee afleveringen van post-apocalyptische serie gesitueerd op weerbarstige planeet.
Filmmaker Ridley Scott regisseerde de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen van Raised by Wolves en dat is goed te zien: de Brit weet wel raad met akelige dingen die plaatsvinden in sublieme, buitenaardse landschappen. Hoewel het verhaal min of meer begint in majeur. Twee androïden genaamd Vader (Abubakar Salim) en Moeder (Amanda Collin) arriveren ergens in de 22 e eeuw op de planeet Kepler-22b, waar ze als doel hebben een menselijke kolonie te vestigen. Via een vernuftige handeling raakt Moeder zwanger: negen maanden later bevalt ze – geenszins zoals in de traditionele zin van het woord – van zes mensenkinderen.
Maar het leven op de planeet is weerbarstig. Zo zijn er overal diepe kraters, waar de kids in dreigen te vallen – waarom plaatsen pa en ma geen hek, denk je dan? Zodoende blijft er uiteindelijk na 12 jaar één kind over: Campion (Winta McGrath). En Moeder zal er alles aan doen om haar te beschermen. Wanneer een ruimtemissie afkomstig van de aarde de planeet nadert, dan schakelt ze zelfs Vader uit in een poging hun positie niet te verklappen. Maar de mannen die aan boord zijn vinden moeder en kind alsnog, en proberen Moeder al snel uit te schakelen.
Raised by Wolves
Dit conflict blijkt onderdeel van een eigenaardige strijd op aarde: daar vechten atheïsten (Moeder is gemaakt door de niet-gelovige partij) tegen gelovige mensen. En de nieuwe bezoekers op Kepler-22b zijn religieus van aard. Raised by Wolves oogt dan ook meteen – net als veel films van Scott, zie bijvoorbeeld Prometheus (2012) – zeer bijbels. Een eeuwenoud menselijk conflict in een nieuwe jas, dat ook herinneringen oproept aan Planet of the Apes (1968). Hoewel Raised By Wolves een nog abstractere, opmerkelijke mise-en-scène heeft. Misschien wel omdat het leven op Kepler-22b nog in de kinderschoenen staat en de mensen nog weinig hebben gebouwd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Raised by Wolves
Raised By Wolves is misschien een voorbeeld van wat Ridley Scott voor ogen heeft, als hij stelt dat hij films wil maken die later in langere vorm bij streamingdiensten te zien zullen zijn. De eerste twee afleveringen van de serie, bedacht door Aaron Guzikowski (bekend van Prisoners , 2013), ogen namelijk zeer filmisch, als een epos. En het tweede seizoen, dat eveneens te zien is bij HBO Max, schijnt nog beter te zijn.
Raised by Wolves S01-02, vanaf 8 maart 2022 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief