Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Quo Vadis, Aida?: dramafilm over de val van Srebrenica komt naar de NPO

  •  
28-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
Quo Vadis, Aïda?

© Cinéart

Het voor een Oscar genomineerde drama volgt een tolk (Jasna Đuričić) die tijdens de opmaat naar het bloedbad wanhopig zoekt naar een veilig onderkomen.

De Bosnische speelfilm Quo Vadis, Aida? komt binnenkort naar de NPO: het drama is vanaf zondag 1 oktober beschikbaar bij NPO Plus en is vervolgens op vrijdag 27 oktober te zien op NPO 2. Quo Vadis, Aida? speelt zich af tijdens de gruwelijkheden die zich in juli 1995 voltrokken in Srebrenica: we zien de gebeurtenissen door de ogen van Aida (Jasna Đuričić), die dan op de Nederlandse VN-basis in dienst is als tolk. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij in de enorme chaos naar een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Uiteindelijk zouden ruim 8000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Ook de dubieuze rol van Nederland wordt in de film - destijds genomineerd voor een Oscar - belicht, waarbij Raymond Thiry (Penoza) gestalte geeft aan Dutchbat-kolonel Thom Karremans.

Update: de NPO Plus-release van de film is uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief