Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Pretend It’s a City S01E01: zo ad rem als The Big Apple

  •  
09-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pretend It’s a City
Eclectisch en fijn portret van auteur Fran Lebowitz en haar wonderlijke, door Martin Scorsese gefilmde blik op New York City.
‘Doe alsof het een stad is’, is het sardonische advies van auteur Fran Lebowitz aan toeristen die New York bezoeken. Hou op met het loeren naar je kaart terwijl je het levensgevaarlijke verkeer negeert. En realiseer je dat er ook mensen zijn die gewoon van a naar b moeten. Pretend It’s a City opent met een voor Lebowitz kenmerkende tirade waarin ze de wijze waarop New York City de afgelopen decennia is veranderd bekritiseert. Zo fulmineert ze in de documentairereeks – waarin ze voortdurend in gesprek is met de maker, Martin Scorsese – over de toeristenval die Times Square in de loop der jaren is geworden.
Maar Lebowitz is geen archetypische snob die met argwaan kijkt naar buitenstaanders die haar stad – en die van de net zo spitsvondige Scorsese, uiteraard – komen bewonderen. Ze transformeert, naar eigen zeggen, in een snob als mensen het niet met haar eens zijn. Ze zou minder woedend zijn als ze de macht zou hebben om dingen te kunnen veranderen, maar is daarentegen ‘gevuld met meningen’. En de burgemeester moet je in deze context niet benijden – die heeft een van de meest veeleisende banen van het land. Nee, laat Lebowitz maar mensen observeren in de metro, en haar anekdotes delen met een gulzig publiek.
Pretend It's a City
Zo springt Scorsese in Pretend It’s a City van de hak op de tak. Van de New York Dolls in de jaren zeventig naar een grote maquette waar Lebowitz doorheen struint, van New York en zijn omgeving, in The Queens Museum in de gelijknamige wijk. Zijn portret van de auteur – die ironisch genoeg decennia leed aan een writer’s block - is een stadswandeling door en lofzang op New York ineen. Met de hoofdpersoon als de ziel, of een van de zielen, van de stad. Omdat Lebowitz onomstotelijk verweven is met New York City.
Pretend It's a City
Haar anekdotes zijn hilarisch, zoals wanneer ze vertelt dat de L-trein (die vertrekt uit Brooklyn) op een dag niet reed omdat de wagons te erg stonken. Waarop Lebowitz vervolgt: 'Stinkt de metro niet per definitie? Door de passagiers?'
Pretend It's a City
Het leuke aan Pretend It’s a City is dat dit project aanvoelt alsof Lebowitz en Scorsese het gemaakt hebben voor hunzelf. Het is een extraatje, spontaan in de steigers gezet, misschien wel gewoon omdat ze er zin in hadden. De enige kanttekening die je hierbij kunt plaatsen is dat veel kijkers moeite zullen hebben zich de stad die Lebowitz omschrijft in te beelden. Want Pretend It’s a City is New Yorker dan New Yorks.
Pretend It's a City, vanaf 8 januari 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief