Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Payback S01E01: een ontredderde vrouw neemt wraak

  •  
25-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10744 keer bekeken
  •  
Payback

© ITV

Schots drama over een weduwe die betrokken raakt bij een intrige in de maffia is goed gecast, met onder meer meesterschurk Peter Mullan als maffiabaas. 

De Schotse acteur Peter Mullan speelt al jaren schurken op televisie en het witte doek. Met zijn baritonstem en zijn hardvochtige blik als zijn handelsmerken. Hoewel hij ook iets charmants in zich heeft. Dat is ook te zien in Payback, waarin Mullan een maffiabaas speelt. Wanneer er iets fout gaat met een transactie van 2,5 miljoen pond voor een stuk vastgoed op een eiland, dan is gangster Cal Morris (Mullan) zijn investering kwijt. Dus moet hij op zoek naar de kink in de kabel. Precies op het moment suprême van de deal wordt accountant Jared Noble (Thoren Ferguson) op straat neergestoken.

Al snel blijkt dat Noble, die al snel na de steekpartij overlijdt, iets met de criminele praktijken te maken heeft. Zijn vrouw Lexie (Morven Christie) weet daar dan ogenschijnlijk nog niets van af. Politieagenten treffen een ontredderde echtgenote. Toch ontpopt Lexie zich al snel als een soort wreker. En ze weet dan nog niet dat Cal ook niet weet wie Jared heeft vermoord. Een confrontatie tussen de personages van Mullan en Christie is onvermijdelijk maar levert eerst nog niets op, behalve dat Cal van de weduwe gehoorzaamheid eist in zijn zoektocht naar het vermiste geld.

Payback_B1-D45_141022_AB_049

© ITV

Fascinerend aan Payback is dat Lexie wordt voorgespiegeld als een goed mens met een slechte kant en Cal als een slecht mens met een goede kant. Scenarist Debbie O’Malley (All Creatures Great and Small) brengt op knappe wijze nuance aan in het verhaal. Op bepaalde momenten oogt Cal zelfs slechts als een gefrustreerde zakenman en Lexie als een paranoïde maniak. En aan het einde van de aflevering neemt de plot nog een eigenaardige wending. Dan is de chaos compleet, en kan Payback alle kanten op, zoals het hoort bij mysterieuze misdaaddrama’s.

Payback S01, vanaf zaterdag 25 november 2023 wekelijks op NPO 3 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief