Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Past Lies S01E01: spannend Spaans moordmysterie

  •  
10-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2503 keer bekeken
  •  
18-04 LS_STILLS_18

© Disney+ 2024

Ondanks een keur aan toevalligheden weet actrice Elena Anaya te imponeren als een filmregisseur die ogenschijnlijk geen geheim bij zich draagt.

De Spaanse actrice Elena Anaya (The Skin I Live In, 2011) is een actrice waar je als scenarist zo een verhaal omheen kunt schrijven. Zij vormt het middelpunt in Past Lies (Las Largas Sombras): een mysterie waarin ze Rita speelt, een succesvolle filmregisseur die na 25 jaar weer terugkeert in het dorpje op het Spaanse platteland waar ze opgroeide. Daar zijn al haar vriendinnen van toen, die ze al die tijd niet heeft gezien, blijven hangen. Maar Rita koos destijds het hazenpad. Misschien wel ingegeven door het feit dat een van haar vriendinnen (Laura Wedel speelt Mati in flashbacks) in hun laatste schooljaar verdween tijdens een trip naar Mallorca.

Die gebeurtenis lijkt een forse stempel op Rita’s leven te hebben gedrukt, terwijl haar vriendinnen (rollen van onder meer Belén Cuesta en Itziar Atienza) de tragedie zijn vergeten, of misschien wel onderdrukken. Niettemin wordt de wond weer opengereten als het stoffelijk overschot van Mati wordt gevonden nabij het dorp, precies op het moment wanneer Rita daar ook is. Sowieso hangt Past Lies aan elkaar van toevalligheden. Zo is de lokale politierechercheur Paula (Irene Escolar), het zusje van Mati, al jaren bezig met deze vermissingszaak.

14-04 LS_STILLS_37

© Disney+ 2024

Uitgerekend Paula wandelt binnen als Ángela (Nansi Nsue), de vriendin van Rita, jeugdvideo’s deelt met Rita’s vriendinnen waar Mati ook op te zien is. Foutje bedankt: Ángela wist niets van de reis naar Mallorca. Misschien moet je die toevalligheden als kijker maar voor lief nemen. Omdat Anaya, en dat is geen verrassing, met haar spel veel toevoegt aan de serie. Soms lijkt het bijna alsof het mysterie in haar weifelende blik is geëtst. Anaya doet zelfs de suggestie dat haar personage misschien wel meer zou kunnen weten. Dat levert spannende televisie op.

Past Lies S01, vanaf vrijdag 10 mei 2024 bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief