Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Outer Banks S01E01-02: avontuurlijk tienerdrama

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
Outer Banks S01
Coming of age-drama met een vleugje mysterie en gevaar.
‘Wij zijn de Pogues. Onze missie deze zomer is om altijd plezier te hebben’, aldus de voice-over van John B (Chase Stokes). De zomer loopt natuurlijk totaal anders af dan gepland.
Outer Banks is een klein strandstadje in North Carolina. De eilandengroep heeft een rustiek, tijdloos gevoel. Hier woont de middelbare scholier John B al negen maanden zelfstandig, sinds zijn zee-liefhebbende vader op zee verdween - en zijn oom die zijn wettelijke voogd zou moeten zijn, is eveneens buiten beeld. Hij heeft een talent voor rottigheid en kent geen moment van verveling, omdat hij zich omringt met zijn goede vrienden: de onrustige JJ (Rudy Pankow), de slimme Pope (Jonathan Daviss), en de rijke Kiara (Madison Bailey). Er zijn vele zonovergoten, lome middagen waarop de relatief zorgeloze tieners rotzooien op een boot en bier drinken op het strand. Een orkaan raast over het eiland en legt een legendarische, eeuwenoude verzonken schat bloot.
Outer Banks
De avonturen van John B en zijn vrienden worden omlijst door een klassenstrijd. Behalve Kiara bestaat de rest van de groep uit de kinderen van de arme, lokale arbeidersfamilies (ofwel de Pogues). De rijke lieden van de stad (en vaak seizoensbewoners) zijn de Kooks. Het onderscheid is allesbepalend: met wie je bevriend bent, op welke plekken je kan rondhangen, en waar je thuishoort op de maatschappelijke ladder.
Outer Banks
John B en co. denken dat de plaatselijke legende - van een verloren schip met meer dan 400 miljoen dollar aan goud aan boord - een kern van waarheid heeft. Dit wordt versterkt wanneer ze een oud kompas ontdekken op een gezonken boot; het voorwerp behoorde toe aan de vader van John B. En het mysterie zet zich voort.
Makers Shannon Burke (Syriana) en de tweelingbroers Jonas en Josh Pate wilden een serie creëren die het toneel van hun jeugd weergeeft. Tevens is er zichtbaar inspiratie gehaald uit Dawsons Creek en The O.C., en een vleugje van de avonturenfilm The Goonies. Nostalgie is een mooi uitgangspunt, ware het niet dat de serie niet weet wat het wil zijn. Is het nu een generiek tiener/ coming of age-drama of toch een thriller die zich afspeelt in North Carolina?
Outer Banks
Outer Banks valt in de middenmoot van het coming of age-genre voor jongvolwassenen. Ondanks het (enigszins cliché) uitgangspunt zijn de jonge acteurs (en de personages) net charmant genoeg dat je wilt dat de Scooby Doo-gang in hun missie slaagt. Er sluimeren vele geheimen in het donkere, glanzende water van North Carolina.
Outer Banks S01, vanaf 15 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief