Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: Gladiator, Page Eight en Jurassic World: Fallen Kingdom

  •  
20-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  
PageEight

© BBC Studios

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: Russell Crowe als gladiator, Bill Nighy als spion en een huilende brontosaurus.

Gladiator (2000)
Acteurs: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen
Regie: Ridley Scott

gladiator_akbOZh

© Univesal Pictures

Geen enkel filmgenre sterft ooit helemaal uit, maar Universal nam eind jaren negentig een behoorlijk risico door 100 miljoen dollar te geven aan Ridley Scott - die net G.I. Jane had zien floppen - voor een blockbuster in het verdwenen sword-and-sandal-genre. De gok betaalde zich echter dubbel en dwars uit en katapulteerde de toen vrij onbekende Russell Crowe, te zien als een verraden legergeneraal die zich vanuit gevangenschap terugvecht om uiteindelijk als gladiator wraak te nemen op de keizer (Joaquin Phoenix), tot wereldster. Let vooral niet op de historische incorrectheden, want Scott en Crowe maakten de film met maar een vraag voor het publiek in het achterhoofd: are you not entertained? Momenteel wordt er gewerkt aan een sequel met Paul Mescal (Normal People) als een volwassen Lucius, terwijl Phoenix onlangs met Scott herenigde voor een historisch epos over Napoleon (huidige bioscooprelease: 23 november).

Page Eight (2011)
Acteurs: Bill Nighy, Rachel Weisz, Ralph Fiennes
Regie: David Hare

page-eight_UXsZSp

© BBC Studios

Goed nieuws voor de liefhebbers van het betere spionagewerk: afgelopen week werd de BBC-film Page Eight op Netflix toegevoegd. De thriller is afkomstig van scenarist David Hare (Collateral), die de rol van MI5-officier Johnny Worricker schreef met Bill Nighy in het achterhoofd. In de film komt Worricker in het bezit van een explosief rapport waarin de Britse premier (Ralph Fiennes) wordt genoemd. Ondertussen bouwt hij een band op met de politieke activiste Nancy Pierpan (Rachel Weisz, eerder met Fiennes te zien in de spionagethriller The Constant Gardener, waarin Nighy een bijrol vertolkte), maar vraagt hij zich af of zij wel te vertrouwen is. Ook Michael Gambon, Judy Davis en Felicity Jones maken deel uit van de, zeker voor een tv-film, zeer indrukwekkende cast. Nighy ontving een Golden Globe-nominatie voor zijn rol en zou Worricker in 2014 nogmaals vertolken in de voor televisie gemaakte BBC-films Turks & Caicos en Salting the Battlefield.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Acteurs: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine
Regie: J.A. Bayona

Jurassic World: Fallen Kingdom

© Universal Pictures

Met het tegenvallende Dominion in het achterhoofd is Fallen Kingdom een nog best aardig te pruimen Jurassic Park/World-sequel. Regisseur J.A. Bayona (The Lord of the Rings) koos ditmaal voor meer - weliswaar met wat CGI opgepoetste - animatronics en voorzag de film daarnaast van aardig wat indrukwekkende visuals: het shot van een 'huilende' brontosaurus die nadat een vulkaanuitbarsting het eiland heeft verwoest in een aswolk verdwijnt zal ongetwijfeld wel een aantal kijkers zijn bijgebleven. Vervolgens verplaatst de actie zich naar het vasteland, waar de personages in een landhuis door de Indoraptor worden opgejaagd en Fallen Kingdom in een soort van horrorfilm verandert. De marketing voor de film hintte destijds nog wel naar dinosaurussen in de bewoonde buitenwereld, maar de desbetreffende shots (inclusief een van een 'brul off' tussen een leeuw en een T-rex) bleken helaas pas in de uiterste slotminuten te zitten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief