Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Collateral S01: de nieuwe Top of the Lake?

  •  
17-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
619 keer bekeken
  •  
Collateral BBC
De Britse miniserie Collateral, nu op Netflix, combineert een interessante detective met een intrigerend moordmysterie en een groot aantal heikele actuele onderwerpen.
Collateral speelt zich af gedurende de vier dagen waarin inspecteur Kip Glaspie (Carey Mulligan) de moord op een lokale pizzabezorger probeert op te lossen. Wat in eerste instantie een ongeluk lijkt te zijn, blijkt uiteindelijk een klein radertje in een complex netwerk van verhaallijnen en intriges. Niet alleen Glaspie en haar partner worden steeds dieper meegezogen in het moeras van vragen en geheimen; ook lokale politicus David Mars (John Simm) raakt bij de zaak betrokken omdat zijn ex-vrouw (Billie Piper) de laatste was die de vermoorde koerier in leven zag.
Illegale mensenhandel, mantelzorg, seksueel misbruik in het leger en homoseksualiteit binnen de kerk zijn slechts enkele van de actuele kwesties die in vier enerverende afleveringen de revue passeren. Toneelschrijver David Hare (eerder onder meer verantwoordelijk voor veelbekroonde films The Hours en The Reader) serveert in zijn eerste miniserie een knap geconstrueerd mysterie. De zaak houdt de aandacht van de kijker onverminderd vast, al voelt Collateral door de veelvoud aan thema's die langskomen meer als een politiek drama dan een daadwerkelijke thriller.
De serie doet daardoor bij vlagen denken aan Top of the Lake (het tweede seizoen werd begin deze maand toegevoegd op Netflix) van Jane Campion , waarin de ontknoping van de moord(en) ook van ondergeschikt belang leek, zolang het verhaal maar een aantal heikele onderwerpen van diverse kanten kon belichten.
4744.w2144.0.75d09d7
Op momenten dat milde irritatie over deze constatering de kop opsteekt, is het fijn dat BBC-series doorgaans garant staan voor een hoge productiewaarde en een tableau uitstekende acteurs, Carey Mulligan met haar minzame glimlach voorop. Het is te hopen dat haar Kip Glaspie in de eigenlijk onvermijdelijke tweede reeks meer tijd en meer achtergrond krijgt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief