Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nadiya's Time to Eat S01: niemand is te druk om te koken

  •  
29-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Nadiya's Time to Eat
De kookshow van Nadiya Hussain volgt het bekende recept, maar is erg aanstekelijk.
De vrolijke kok Nadiya Hussain heeft zich na het winnen van The Great British Bake Off ontpopt tot een geliefde Britse mediapersonality. Haar zesdelige Netflix-serie is aanstekelijk, al is het netto toch koken op tv volgens het bekende recept.
Waarom blijven kookshows op televisie toch zo mateloos populair? Zijn er daadwerkelijk kijkers die hun receptenideeën halen uit de grote hoeveelheid bakprogramma's? Of is het vooral geruststellend gemaakt en blijft het fijn om weg te dromen bij de illusie dat het bereiden van de meest exquise gerechten mogelijk echt zo eenvoudig en snel kan als kok X of Y het doet voorkomen?
Hoe het ook zij, Nadiya Jamir Hussain lijkt in beide gevallen een schot in de roos met de zesdelige reeks Time to Eat, die zij een half jaar terug voor de BBC maakte. In de show toont de 2015-winnares van The Great British Bake Off hoe vermoeide Britten met een drukke baan, veel kinderen en sociale verplichtingen tóch de tijd zouden moeten kunnen vinden voor het produceren van een voedzame portie gehaktbrood, chocolademouse of pokebowl zalm.
Op de boodschap dat vers koken slimmer en gezonder is, valt weinig af te dingen. En het enthousiasme van Nadiya is zo aanstekelijk dat je als kijker het liefst direct achter het fornuis kruipt. Ze weet haar trucs over bakken, braden en mixen op een knappe manier ook zeer toegankelijk te maken voor de modale Brit: 'Laat niemand je ooit zeggen dat je dit niet kan doen!'
Maar tegelijkertijd knaagt ergens ook het gevoel dat Time to Eat het grootste deel van de tijd het vaste stramien van dit soort shows niet weet te ontstijgen. Never change a winning formula: netto kijk je een groot deel van de tijd naar iemand die staat te koken. En iedere kijker snapt ook wel dat het eindresultaat op televisie er altijd beter en aantrekkelijker uitziet dan wanneer je zelf een poging zou wagen (al heeft iedereen tijdens de corona-lockdown natuurlijk alle tijd om dat daadwerkelijk te proberen).
Oprecht interessant zijn de intermezzo's waarin de tv-kok op zoek gaat naar de oorsprong en het geheim van producten als champignons, bonen in blik, zalm, yoghurt of het 'typisch Britse' product gistextract. Hussain biedt de mensen áchter het dagelijkse eten de tijd om te laten zien wat er aan een maaltijd voorafgaat en waarom het zo belangrijk is dat eters zich daar bewust van zijn.
Nadiya's Time to Eat S01, vanaf 29 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief