Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman S02E01: Kanye West op z’n best

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman S02
David Letterman ontmaskert in een tactvol gesprek met verve de mens achter de mythe.
David Letterman hoeft niets meer te bewijzen. Misschien verschijnt hij daarom in de tweede reeks van My Next Guest Needs No Introduction in een 'casual outfit', met cowboylaarzen die hij vast en zeker in de buurt van zijn ranch in ruraal Montana heeft gekocht. Dit seizoen spreekt hij achtereenvolgens met Kanye West, Ellen DeGeneres, Tiffany Haddish, Lewis Hamilton en Melinda Gates. Het is een kleurrijk gezelschap, en tegelijk ook exemplarisch voor de gezonde nieuwsgierigheid van Letterman, die zich als mensch graag verdiept in de mens, van autocoureur tot mecenas.
Voordat Letterman zijn eerste gast, rapper Kanye West, ontvangt spreekt hij het publiek toe, zoals hij dat voorafgaande aan zijn Late Night-shows ook altijd deed. Het is een ritueel, even aftasten of ‘ze’ er zin in hebben. Het is 19 jaar geleden sinds de presentator en komiek acuut aan zijn hart geopereerd werd, en toen bekende film- en televisiesterren voor hem moesten invallen, zo vertelt hij. De tijd vliegt. Maar in het gesprek dat hierop volgt neemt Letterman daarentegen uitgebreid de tijd om de man achter het fenomeen te ontmaskeren. De komiek grossiert in tact en wijsheid, met een wonderlijke ontmoeting tot gevolg.
My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman S02
Wat doe je als je gast met z’n handen in zijn zakken en een norse blik het podium betreedt? Vraag hem wat voor ontbijt ‘ie ’s ochtends verorbert, en hoeveel hij weegt. Vraag hem welk liedje hij zingt tijdens het bedritueel met zijn kinderen. Het is adembenemend om te zien hoe snel er vervolgens een onbestemde chemie ontstaat tussen Letterman en zijn gast.
My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman S02
Sowieso is het opmerkelijk dat Letterman West interviewt, aangezien de eerstgenoemde toch wel bekendstaat als cynische scepticus. En veel sceptici zijn wars van Wests orakel-achtige oneliners en geraaskal in de marge. Maar Letterman ziet méér in zijn gast, misschien wel zijn evenbeeld. Een onbegrepen maar geniaal talent. De waarheid zal er ergens in het midden liggen. Het is evenwel evident dat de Kanye-haters deze aflevering eens moeten zien: de rapper, muzikant en goeddoener ontpopt zich als een groot ego met een gezonde dosis zelfspot. West voelt zich senang bij Letterman en giechelt wanneer hij vertelt dat hij geen liedjes zingt voor z’n kinderen, maar freestylet.
In de aflevering zit ook een rondleiding door Wests kapitale woning, waarin zijn liefde voor eigentijdse kunst ervanaf straalt. En natuurlijk zijn er ook rariteiten te bespeuren in de conversatie. West wijt zijn soms eigenaardige gedrag aan ‘genetische codering’ maar is tegelijk een devoot man. (En gelooft dus niet in 'nurture', maar in 'nature'. Vervelend gedrag is dus niet veranderbaar.) Ook zijn afkeurende houding jegens het kapitalisme is maar moeilijk verenigbaar met zijn intentie om lekker veel geld te verdienen. Je moet dit soort deviaties echter maar voor lief nemen, want waar Letterman in slaagt is de man die een dubbelzinnige reputatie heeft nu eens echt te laten vertellen waar je hem wakker voor mag maken.
Het publiek eet uit zijn hand, met Wests echtgenote Kim Kardashian voorop.
My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman S02, vanaf 31 mei 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief