Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Missing: Dead or Alive? S01E01-02: rauw en aangrijpend

  •  
10-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1134 keer bekeken
  •  
Missing_Dead_or_Alive_S1_E4_00_29_11_18

Vrouwelijke rechercheurs werken in de Amerikaanse staat South Carolina aan vermissingszaken in intrigerende documentairereeks. 

In Missing: Dead or Alive? volgt de camera drie vrouwen die als rechercheurs in de Amerikaanse staat South Carolina zich uitsluitend bezighouden met vermissingszaken. In de eerste aflevering is te zien hoe een vrouw haar voormalige schoonmoeder, de 61-jarige Lorraine Garcia, als vermist opgeeft. Ze vreest dat Garcia’s zoon en haar ex, een Irak-veteraan met posttraumatische stressstoornis, iets met de verdwijning te maken heeft. Als de detectives op het laatst bekende woonadres van Garcia komen dan treffen ze zoonlief aan terwijl hij allerlei vuilnis in de tuin aan het gooien is, waaronder foto’s van zijn moeder.

Het huis, dat er door zijn ligging in de bossen sowieso al omineus uitziet, is bovendien schoongemaakt met bleekmiddel. Sterker nog: Garcia’s zoon heeft de woning al verkocht. Enkele scènes later komt de nietsvermoedende koper, die al een aanbetaling heeft gedaan van 2500 dollar, voorrijden. Maar zo’n verkoop mag helemaal niet en de veteraan wordt prompt gearresteerd door de vrouwen, die hem onderwerpen aan een verhoor. Hoop op een goede afloop is er op dat moment eigenlijk niet meer (er wordt ook een matras met bloed aangetroffen) en in de tweede aflevering spreekt Garcia’s zoon in termen van hoe zijn moeder was en niet is. Waarmee hij zichzelf opnieuw al dan niet onbedoeld verdacht maakt.

Missing_Dead_or_Alive_S1_E1_00_21_59_16

Maar zoals een van de rechercheurs al stelt: het verschil tussen goed en kwaad is niet klip en klaar maar genuanceerd. En het kwaad dient zich aan in vele gradaties. Dat is eens een andere visie op politiewerk dan we normaliter voorgeschoteld krijgen uit de Verenigde Staten. Sowieso ogen de vrouwen tijdens hun werk aanmerkelijk geduldiger en intelligenter dan hun mannelijke collega’s. Rustig delen ze diepgaande analyses met elkaar. Het is alleen spijtig dat dit soort series niet kunnen bestaan zonder dat de levens van vaak armlastige Amerikanen onder de loep worden gelegd. Dat levert niettemin in dit geval wel zeer rauwe, aangrijpende televisie op.

Missing: Dead or Alive? S01, vanaf woensdag 10 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief