Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Miss Scarlet and the Duke S03E01-02: onweerstaanbare personages

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
455 keer bekeken
  •  
MissScarletDuke3

In fijn Victoriaans misdaaddrama valt opnieuw de geraffineerde wisselwerking op tussen de twee hoofdrolspelers: de gewiekste privédetective en de statige politieman.

Foto credit: Masterpiece PBS

‘De ene minuut was hij er nog; de andere minuut was hij verdwenen.’ De eerste aflevering van het derde seizoen van Miss Scarlet and the Duke staat in het teken van een goochelaar en zijn verdwijningstruc. Waar de man met de magische krachten normaliter aan het einde van zijn act weer verschijnt, is hij ditmaal met de noorderzon vertrokken. Of zijn er kwade krachten in het spel? Riooljournalist Basil Sinclaire (Oliver Chris) besluit privédetective Eliza Scarlet (Kate Phillips) op de zaak te zetten in een onderzoek dat in potentie kan leiden tot een ‘smeuïg vijfdelig avontuur’ op de voorpagina van zijn krant. 

Namens de politie onderzoekt William ‘de Duke’ Wellington (Stuart Martin) zoals gewoonlijk de zaak. Het duurt dan ook niet lang voordat Wellington zich begint te ergeren aan Scarlet, die hem voortdurend voor de voeten loopt. Zeker als hij erachter komt dat ze samenspant met de pers. Wellington heeft daarnaast collega’s die regelmatig bijverdienen door cruciale informatie over moordzaken door te seinen naar het journaille, tot zijn grote ergernis. Die frictie tussen de twee hoofdpersonen is echter maar van korte duur: ze hebben elkaar zoals in eerdere seizoenen simpelweg nodig. En die wisselwerking tussen de twee acteurs is bij vlagen buitengewoon onweerstaanbaar.

Als de zaak aan het einde van de aflevering wordt opgelost en Scarlet - die daar voor een groot deel verantwoordelijk voor blijkt - een conflict krijgt met Sinclaire, dan strijkt Wellington in de krant toch weer met de eer. Maar Scarlet, die haar detectivezaak nog steeds runt onder de naam van haar vader, neemt haar verlies als een kampioen en vraagt Wellington mee uit eten. Een geestige zet: de tweede aflevering begint in een restaurant waar voortdurend diefstallen plaatsvinden. Voordat je het weet zit je als kijker alweer midden in de volgende zaak. Zo lopen verhaallijnen moeiteloos in elkaar over in een misdaaddrama dat nog steeds vooral draait om bluffen en sparren (zie ook de mooie bijrol van Ansu Kabia als krachtpatser en gelegenheidsoplichter Moses).

Miss Scarlet and the Duke S03, vanaf woensdag 23 mei 2023 bij BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief