Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Meltdown: Three Mile Island S01E01-02: meeslepende thrilller

  •  
04-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Meltdown: Three Mile Island
Documentairereeks over een kernongeval in een Amerikaanse kerncentrale is een treffende combinatie van entertainment en educatie.
‘Het leek bijna een film’, is een veelgehoorde bespiegeling die mensen vaak uiten bij het aanschouwen van onwerkelijke gebeurtenissen. Maar in het geval van het kernongeval in een kerncentrale in de Amerikaanse staat Pennsylvania in 1979 was het rampscenario bijna een directe kopie van een film die 12 dagen eerder in première ging: in The China Syndrome is een televisiejournalist, gespeeld door Jane Fonda, toevallig getuige van een incident in een kerncentrale; een incident dat vervolgens door het bedrijf dat de reactoren draaiende houdt onder het tapijt wordt geschoven. Datzelfde gebeurde in 1979 in Pennsylvania.
De voor een Oscar genomineerde documentairemaker Kief Davidson ( The Ivory Game , 2016) laat in Meltdown: Three Mile Island vakkundig – en bijna per minuut – zien wat er zich in de vroege ochtend op 28 maart 1979 afspeelde. Een representant van het bedrijf dat de kerncentrale exploiteert liegt dat hij barst – hij zegt dat het allemaal wel meevalt - terwijl overheidsfunctionarissen en journalisten proberen te achterhalen of er door een ongeval met een reactor nu ook radioactieve straling in de omgeving meetbaar is, en of omwonenden geëvacueerd moeten worden. Davidson presenteert dit alles in de vorm van een meeslepende thriller, met sfeervolle reconstructies.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Meltdown: Three Mile Island
Daarnaast wijst de documentairemaker de kijker ook op een bijzonder relevante vraag: willen we, nu we van het gas af moeten, wel aan de kernenergie? Waar door voorstanders hiervan altijd wordt gestipuleerd dat het geen kwaad kan, bewijst Davidsons documentairereeks natuurlijk het tegendeel – ook memoreert Meltdown: Three Mile Island aan recente gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen bij de kerncentrales in Tsjernobyl en Zaporizja, en het idee dat kerncentrales echt niet overal tegen bestand zijn. Kortom, de reeks zet je aan het denken, en is in die zin een treffende combinatie van entertainment en educatie.
Meltdown: Three Mile Island, vanaf 4 mei 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief