Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Mask Girl S01E01: gekunsteld en opzichtig

  •  
18-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
580 keer bekeken
  •  
MaskGirl_Unit_102_15-3-1207

© Netflix

Een onaantrekkelijke vrouw verdient bij door met een masker op te dansen op een internetkanaal in oppervlakkig Zuid-Koreaans drama. 

‘Niets maakte me blijer dan dansen op een podium.’ Het is 2009 en de 27-jarige Kim Mo-mi (Elaine Wang) kijkt met weemoed terug naar haar jeugd, toen ze haar danstalent ontdekte. Niet veel later ontdekte ze eveneens dat ze niet knap is. Die boodschap krijgt ze in het patriarchale Zuid-Korea nog vrijwel dagelijks naar haar hoofd geslingerd. Wanneer ze een man beschuldigt van seksuele intimidatie, dan reageert hij prompt door te stellen dat hij niet zou kunnen begrijpen waarom hij voor Kim zou vallen. En ook op het kantoor waar de hoofdpersoon haar dagen slijt valt ze niet in de smaak bij de mannelijke collega’s.

Kim heeft op haar beurt wél een oogje op haar baas. Maar hij is getrouwd. Daarnaast weten haar collega’s niet dat Kim in de avonduren danst op een internetkanaal. Daar krijgt ze geld voor. Waar sommige Zuid-Koreanen dit zien als een lichte vorm van sekswerk, ziet Kim dat anders: op haar kanaal kan ze zich, met een masker op haar gezicht, eindelijk uiten. Hoewel ze zich ook bewust is van de façade die ze hiermee ophoudt. Het is echter onduidelijk waar showrunner Mae Mi uiteindelijk naartoe wil. Moet Kim zichzelf accepteren? Of biedt plastische chirurgie wellicht soelaas?

MaskGirl_Unit_101_13-55

© Jun Hea-sun / Netflix

Mask Girl is zo’n serie die de kijker probeert in te fluisteren dat schoonheid niet zaligmakend is door precies te analyseren wat schoonheid precies behelst. Oftewel: het televisiedrama wordt gaandeweg onderdeel van het probleem. Zulke paradoxen zie je wel vaker in Zuid-Koreaanse televisieseries. Bovenal levert dat gekunstelde beelden op: Elaine Wang heeft een hoop make-up op om de wallen onder haar ogen flink te benadrukken. Dat leidt af. Als kijker realiseer je je al snel: Kim is helemaal geen onaantrekkelijke vrouw. Maar doet dat er dan nog toe?

Mask Girl S01, vanaf vrijdag 18 augustus 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief