Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

How To Sell Drugs Online (Fast) S01E01: zielloos jeugddrama

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
How to Sell Drugs Online (Fast)
Duitse coming-of-age-reeks is gestoeld op Amerikaanse high school verhalen en daarom weinig authentiek.
Wanneer Moritz’ (Maximilian Mundt) vriendin Lisa (Anna Lena Klenke) terugkeert van een sabbatical in de Verenigde Staten, verklaart ze dat ze hun relatie tijdelijk op pauze wil zetten. Logischerwijs vindt de 17-jarige onbeholpen nerd deze onverwachte mededeling bijzonder klote, maar wat hij vervolgens doet is kolderiek en stompzinnig. De Duitse slungel hackt Lisa’s Instagram-account, en diverse andere apps van andere scholieren, om te achterhalen wat haar beweegredenen zijn. Misschien iets met een knappe klasgenoot? Die jongen met een aantrekkelijker lijf?
En hier hadden de scenaristen – en dat zijn mannen, dat merk je in élke scène – even een intermezzo moeten inlassen in de schrijversruimte. Wat? Hij hackt sociale media? Is hij een psychopaat? Want in How To Sell Drugs Online (Fast) wordt de suggestie gewekt dat Moritz’ onuitstaanbare gedrag gelegitimeerd is omdat zijn aanstaande ex geen reden opgeeft voor haar beslissing. Maar: dat hoeft toch ook niet? Op het internet wemelt het van dergelijke mannelijke stalkers die respect en liefde willen afdwingen. Wanneer ze hun zin niet krijgen, dan willen ze de wereld liever zien branden.
How to Sell Drugs Online (Fast)
Deze types noemen zichzelf ‘incels’. Ze zijn onvrijwillig maagd. En dat is een ironische titel, want daarmee stipuleren ze exact waarom vrouwen niet in hun geïnteresseerd zijn.
Terug naar Moritz. Op zijn school is MDMA in zwang, en hij besluit om hier een handeltje in te beginnen om Lisa weer voor zich te kunnen winnen. Nog zo’n cliché: op de ‘high school’ is de dealer schijnbaar ongekend populair. Sowieso – over clichés gesproken – steken de makers hun inspiratie niet onder stoelen of banken. How To Sell Drugs Online (Fast) is gestoeld op Amerikaanse coming-of-age-drama’s. En dat is ergerlijk: er is niets terug te zien van de Duitse beleving van de puberteit. En acteurs Mundt en Klenke zijn echt geen pubers: ze zijn beiden 23 jaar oud. Dat kan trouwens leuk zijn – oudere acteurs in een ‘jonge’ setting; zie Pen15 – maar in dit geval leidt het af.
How to Sell Drugs Online (Fast)
How To Sell Drugs Online (Fast) werd in april in Cannes gepresenteerd op het televisiefestival aldaar. Want Netflix denkt dat coming-of-age steevast publiek trekt, en misschien is dat ook wel zo. Maar deze kwantiteit boven kwaliteit-houding resulteert op de lange termijn misschien wel in nog meer van dit soort zielloze jeugdrama’s als deze Duitse flop.
How To Sell Drugs Online (Fast) S01, vanaf 31 mei 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief