Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

H3L S02: sterke multiculturele schoolsoap

  •  
30-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
624 keer bekeken
  •  
H3L S02
De Nederlandse televisie kende al memorabele tienerseries als Fort Alpha of SpangaS, en met H3L levert Videoland zijn waardevolle bijdrage aan dit populaire subgenre.
Foto credit: William Rutten
Het is grappig om de eerste afleveringen van het tweede seizoen van Videoland-soap H3L te kijken in dezelfde week dat scholieren collectief rouwen om het wegvallen van de eindexamens. 'School is kut, dát is de hele fokking deal!', briest een van de hoofdpersonages als die stomme docenten weer eens hebben ingegrepen na de zoveelste schelmenstreek.
H3L volgt de avonturen van vijf leerlingen op het Keijzer Vijzels College, een modale Nederlandse middelbare school. De afleveringen - vanaf maandag wordt er elke dag eentje online geplaatst - duren gemiddeld twaalf minuten en kijken weg als een feuilleton, met elke dag een soort van cliffhanger die noopt tot doorkijken. In terzijdes doorbreken de vijf hoofdpersonages de vierde wand en becommentariëren zij als hun eigen Griekse koor alle besognes in de klas en rond de school: Thomas en haar tweelingzus Tess, beste vriendin Roos (met wie zij zoenend betrapt is), de Marokkaans-Nederlandse Faiz en de rebelse Olivier.
Dat het geen brave modelleerlingen zijn, is logisch – dat zou weinig drama opleveren. Maar in H3L zijn de personages bij vlagen zo over de top dat het moeite gaat kosten ze sympathiek te blijven vinden; vooral Olivier (de energieke Davey Driessen) test in de eerste vijf afleveringen danig zijn houdbaarheid bij de kijker. Maar onder alle baldadigheid durft H3L wél sans gene thema's aan te snijden waar moderne tieners tegenaan lopen: drugs, seks, discriminatie, jaloezie, alles passeert de revue.
Zo open als Roos over haar homoseksualiteit is, zo opstandig worden sommige klasgenoten ervan. En vooral conciërge Boda (Mimoun Radi Ouled), tevens de oom van Faiz, raakt een gevoelige snaar als hij zijn neefje opdraagt het verder te schoppen dan hijzelf heeft gedaan. Sowieso is het multiculturele karakter van de school in een televisielandschap waarin niet-witte Nederlanders doorgaans nog steeds de boventoon voeren belangrijk.
Videoland heeft er overigens voor gekozen de serie van start te laten gaan, ondanks het feit dat tweederde van de reeks nog niet is opgenomen. Door de coronacrisis is ook het draaien van H3L stil komen te liggen; er zijn pas twintig van de veertig afleveringen voltooid. Het is ook heel lastig om sommige verhaallijnen los van de actualiteit te zien; de aflevering waarin conciërge Boda verkouden is en doorlopend leerlingen onderniest, kijkt in het coronatijdperk bijna weg als een thriller.
H3L S02, vanaf 30 maart 2020 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief