Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Ginny & Georgia S01E01: vrijgevochten vrouwen

  •  
25-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Ginny & Georgia
Met Gilmore Girls vergeleken dramedy is soapy en gelikt maar ook zéér onderhoudend.
De 15-jarige Ginny (Antonia Gentry) lijkt naar eigen zeggen in de verste verte niet op haar moeder. Ze is verstandig en welbespraakt, een stuk volwassener dan haar 30-jarige moeder, de ‘Southern Belle’ Georgia (Brianne Howey). Maar Georgia was nog maar een kind toen ze haar dochter kreeg, en heeft geleerd om te roeien met de riemen die haar in haar getroebleerde jeugd werden aangereikt. Dus heeft ze geleerd om te liegen en te bedriegen. Ze zet haar manipulatieve kwaliteiten dagelijks in, zodat Ginny en haar halfbroertje Austin (Diesel La Torraca) een grotere kans maken op een gelukzalig leven.
Georgia’s strategie wil spijtig genoeg nog niet helemaal lukken: de relaties die ze cultiveert met rijke mannen komen telkens vroegtijdig ten einde. De pilotaflevering opent in de Amerikaanse staat Texas, met de uitvaart van Kenny, een grijpgrage yogaleraar die Georgia een fortuin achterlaat. De jonge moeder besluit met haar kroost haar geluk te gaan beproeven in het noordoosten van het land, in het lommerrijke New England. Met een voorschot op haar erfenis – die overigens nog niet in kannen en kruiken is – koopt ze een statig pand in een idyllisch dorpje. Daar lijkt het hele riedeltje weer overnieuw te beginnen.
Ginny & Georgia
Tot grote ergernis van Ginny, die opnieuw haar leven moet opbouwen. Gelukkig kan ze het goed vinden met haar klasgenoot en buurmeisje Maxine (Sara Waisglass). Ook Georgia bevindt zich al snel in nieuwe sociale kringen, en heeft een welvarend slachtoffer op het oog: burgemeester Paul Randolph (Scott Porter). Ginny doorziet Georgia’s intenties, en spreekt haar hierop aan, hoewel de tiener dezelfde trekjes begint te vertonen als haar moeder wanneer ze in een dag met twee jongens zoent. Valt de appel toch niet ver van de boom? Of is het zoenincident slechts een onschuldige aangelegenheid?
Ginny & Georgia
Showrunner Sarah Lampert speelt in Ginny & Georgia vakkundig met de conventies van de dramedy en de morele dubbelzinnigheid die hiermee gepaard gaat. Mannen verleiden is helemaal niet per definitie kwalijk, en je alleen focussen op je schoolcarrière is ook niet per se zaligmakend. Ginny probeert zich hiertussen te laveren, door zich soms van haar moeder af te zetten en dan weer toenadering tot haar te zoeken. Dat Ginny & Georgia ruim voor de première al vergeleken werd met Gilmore Girls komt in die zin niet uit de lucht vallen: in het dorpje waar de dames komen wonen is zelfs een sexy restaurateur die heerlijke hummus verkoopt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ginny & Georgia
Hoewel Lamperts geesteskindje niet gedateerd aanvoelt: het scenario zit vol actuele thema’s, met in de hoofdrol twee sterke vrouwen die zich ieder op eigenzinnige wijze proberen staande te houden in een wereld die hun niet altijd met open armen onthaald. Ja, het is bij vlagen soapy, misschien soms wel iets te gelikt, maar het werkt wel.
Ginny & Georgia, vanaf 24 februari 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief