Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Futurama S11E01: vertrouwd en vermakelijk

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Futurama-Season-11

© Hulu

Na tien jaar afwezigheid is animatiereeks weer terug met in de eerste aflevering een satirische blik op de streamingdiensten. 

Tien jaar na de laatste aflevering is Futurama weer terug. De openingsaflevering van het elfde seizoen voelt als een rendez-vous met een vriend die je al een decennium niet hebt gezien: binnen luttele momenten voelt het weer vertrouwd.

In de openingsscène wekt scenarist Patric M. Verrone de verhaalwereld weer tot leven met een slap maar noodzakelijk excuusje. Philip J. Fry (Billy West) en Turanga Leela (Katey Sagal) zijn sinds de tijd dat Futurama niet op televisie was een stuk ouder geworden. Daar steekt professor Hubert J. Farnsworth (ook West) een stokje voor. Hij transponeert de personages naar 3023 en verjongt ze. Ze belanden in een tijdperk waarin streamingdiensten worden gerund door robots. Fry en Leela maken kennis met het fenomeen bingen. De eerstgenoemde minkukel besluit ‘alle tv-shows die ooit zijn uitgezonden te gaan kijken’.

fut0801-089-2-1-0180-1689969060624

© Hulu

Robot Bender zegt daarop: ‘Dat is een ontzaglijk diepe luier vol content.’ Fry pareert: ‘Ik eet luiers voor m’n ontbijt.' De toon is niettemin gezet. Eerst gebruikt Fry een VR-bril met schroeven die zijn brein penetreren maar later hult hij zich in een soort ruimtepak. Maandenlang kijkt hij de ene na de andere show. Totdat de content op dreigt te geraken en Leela wordt gedwongen om nieuwe seizoenen te bedenken en te produceren, omdat Fry’s leven op het spel staat. Zijn lijf is nu gewend aan de eindeloze stroom aan televisieafleveringen en kan zonder al die meuk (de meerderheid is helaas niet noemenswaardig) niet meer leven.

fut0801-190-1-1-0049-1689969060626

© Hulu

Dat blijkt al snel een heerlijke premisse voor een aflevering die op satirische wijze de veranderingen in de televisiewereld beschimpt. Hoewel, en dat is wel vaker met series waarbij Matt Groening (zie ook Disenchantment) aan de wieg stond, dit alles wel een tikkeltje achterhaald aanvoelt. Hoewel de grappen over televisieschrijvers (die zouden lui zijn en binnen een kwartier een aflevering van een uur moeten kunnen uittypen) dan wel weer, gezien de schrijversstaking in Hollywood, uitstekend getimed zijn. Futurama is in die zin nog lang niet uitgeblust.

Futurama S11, vanaf maandag 24 juli 2023 elke week een aflevering bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief