Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Funny Woman S01E01: comédienne in spé in vintage Londen

  •  
10-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Funny Woman
Komediereeks met Gemma Arterton die vooralsnog niet uitblinkt in goede grappen zet wel een intrigerend beeld neer van de Engelse hoofdstad in de jaren 60.
Foto credits: Sky UK
Wanneer Barbara Parker (Gemma Arterton) de missverkiezing van Blackpool van 1964 wint, dan is ze allesbehalve opgetogen. Ze wil weg uit de kustplaats en verhuizen naar Londen, waar naar verluidt wonderen gebeuren. Zodoende weerklinkt in de eerste akte van de openingsaflevering van Funny Woman het nummer Downtown waarin Petula Clark bezingt hoe de dingen ‘in het centrum groots zullen zijn’. Dat is ironisch bedoeld: de geblondeerde brunette ziet namelijk al snel dat vrouwen die iets anders willen in het leven in Londen niet met open armen worden onthaald.
Als Parker terechtkomt bij een warenhuis waar ze hoeden moet slijten aan rijke dames, dan zegt een collega terloops: ‘Wil je actrice worden? M’n vader zegt dat actrices prostituees zijn.’ Parker, die van meet af aan lak heeft aan de mores, wordt dan ook bijna die wereld ingezogen wanneer ze door een rijke man wordt uitgenodigd voor een soiree. In een nachtclub wordt ze erop gewezen dat deze rijkaard echter getrouwd is. Parker is verbolgen en wijst de man af, maar ervaart niet lang daarna hoe meedogenloos mannen kunnen zijn.
Funny Woman
Zeker tegenover vrouwen die zichzelf willen zijn, en in het geval van Parker betekent dit dat ze graag haar humor etaleert. Tegen het zere been van haar bazin. Gelukkig treft ze een agent die voorstelt de comédienne in spé auditie te laten doen bij televisieseries en theatergezelschappen. Hij ziet wel iets in haar, of heeft hij snode plannen? Niettemin verandert Parker haar naam in Sophie Straw, want dat bekt lekkerder. De act die ze vervolgens opvoert tijdens een auditie doet denken aan comédienne Lucille Ball , die in de jaren 60 furore maakte met I Love Lucy. Zij blijkt dan ook Parkers grote heldin.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Funny Woman
Funny Woman is een adaptatie van Nick Hornby’s boek Funny Girl uit 2014. Het grote probleem van de openingsaflevering is spijtig genoeg dat er weinig valt te lachen. Ja, Arterton is ad-rem en beschikt over enige komische timing. Maar ze is een dramactrice en mist een zekere humoristische schwung. Hoewel het scenario ook niet overloopt van goede grappen. Misschien verandert dit gaandeweg. Omdat de reeks wel een intrigerend beeld neerzet van Londen in de jaren 60. Waar vastberaden vrouwen soms kansen zagen.
Funny Woman S01, vanaf 10 februari 2023 op SkyShowtime
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief