Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

First Five S01E01: vrouwelijke Finse politici laten zich gelden

  •    •  
10-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
hbo_09a7252_edit_647f288a19a06

© HBO

In de eerste Finse Max Original focust documentairemaker Mia Halme zich op het regeringskabinet van de Finse minister-president Sanna Marin, in 2019 de jongste premier uit de geschiedenis van het Scandinavische land. 

Toen de Finse minister-president Sanna Marin in 2019 aantrad waren de leiders van de andere vier partijen waarmee ze een coalitie vormde ook vrouwen. In First Five komen deze vrouwen naast Marin in beeld. Li Andersson, de minister van Onderwijs, heeft de meest interessante bespiegelingen. Ze vertelt hoe ze tijdens haar studie geen bijeenkomst van de Linkse Alliantie, waar ze lid van is, bijwoont zonder iets te zeggen. Ze noemt dat ‘het innemen van ruimte’. Want zo voelt dat voor vrouwelijke politici, blijkt in deze documentairereeks: ze moeten zich laten gelden om hun idealen te kunnen verwezenlijken.

Dat gaat logischerwijs niet altijd even makkelijk; het kabinet van Marin werd in Finse media ook wel ‘de lippenstiftregering en de pantycoalitie’ genoemd. En filmmaker Mia Halme toont in fragmenten uit nieuwsbulletins hoezeer vrouwelijke politici als Marin tijdens persconferenties flagrant seksistische vragen krijgen voorgeschoteld. Interessant aan First Five is vooral waar de vrouwen hun inspiratie opdeden: Pippi Langkous, Spice Girls, Barbie. Ja, Barbie is een onafhankelijke vrouw, verklaart Andersson stellig. De documentaire zet je in die zin aan het denken. Zo vertellen Marin en haar collega’s hoe vervelend het is dat ze elke dag op de foto worden gezet.

Daarmee bedoelen ze natuurlijk: dat is vervelender dan voor hun mannelijke collega’s die niet dagelijks op hun make-up en outfit worden bekritiseerd. Tussendoor vertellen de vrouwen over hun dromen, over hoe ze de wereld in de toekomst graag zouden willen zien. Het ontbreekt in First Five in die zin gelukkig niet aan diepgang. De boodschap van Marin en haar lotgenoten staat centraal: meer vrouwen in de politiek betekent meer diversiteit.

First Five, vanaf vrijdag 9 juni 2023 in zijn geheel bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief