Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Loving, Split en American Gangster

  •  
25-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Loving
We zetten een aantal onlangs op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: het beest in James McAvoy, de liefde van Ruth Negga en de drugs van Denzel Washington.
Split (2016)
Acteurs: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley
Regie: M. Night Shyamalan
Split
Er was een tijd (na The Last Airbender en After Earth) dat geen enkele filmstudio bij M. Night Shyamalan in de buurt durfde te komen. Met eigen investeringen (en wat hulp van Jason Blum) wist het voormalige wonderkind echter weer uit een diep dal te klimmen. Na The Visit volgde zijn echte comeback met het kritisch en financieel enorm succesvolle Split, een psychologische thriller waarin een tiener (Anya Taylor-Joy, nu te zien in The Queen's Gambit ) ontvoerd wordt door een man (James McAvoy, die zich met zichtbaar plezier uitleeft) met heel veel verschillende persoonlijkheden. Door het succes van Split kreeg Shyamalan alsnog zijn sequel op Unbreakable, waarin het personage van McAvoy eveneens zijn opwachting maakte, van de grond.
Loving (2016)
Acteurs: Joel Edgerton, Ruth Negga, Marton Csokas
Regie: Jeff Nichols
Loving
Er verschenen afgelopen week een aantal vrij luchtige romkoms op Netflix (Bridget Jones, Notting Hill, Bridesmaids), maar voor wie eens een romantisch verhaal wil kijken dat voorzien is van een belangrijke sociaal-historische context is Loving een aanrader. Het biografische drama vertelt het verhaal van Richard (Joel Edgerton) en Mildred (Ruth Negga) Loving, die in de jaren zestig keihard moeten vechten voor hun liefde in een staat waarin interraciale huwelijken verboden zijn. Komiek Nick Kroll valt op in een serieuze rol en filmmaker Jeff Nichols ( Take Shelter , Mud) heeft als vanzelfsprekend ook weer een plekje ingeruimd voor Michael Shannon, maar het is de Iers-Ethiopische Negga (tevens uitstekend in het eigenzinnige Preacher ) die de meeste indruk maakt.
American Gangster (2007)
Acteurs: Russell Crowe, Denzel Washington, Josh Brolin
Regie: Ridley Scott
American Gangster
Ruim tien jaar na het door iedereen vergeten Virtuosity (1995) sloegen Russell Crowe en Denzel Washington nogmaals de handen ineen, ditmaal voor American Gangster. Washington werkte daarbij voor het eerst samen met regisseur Ridley Scott, terwijl hij eerder al wel talloze films had gemaakt met Tony Scott. Het epische gangsterdrama over de jacht op de charismatische drugsbaas Frank Lucas (Washington) was met 360 scenes geschoten op 180 locaties een enorme onderneming voor de oudere van de twee Scott-broers. Aan de start van door Steve Zaillian ( The Irishman ) geschreven film zien we Lucas als protegé van de oude gangster Bumpy Johnson, die eveneens (dan gespeeld door Forest Whitaker) te zien is in de televisieserie Godfather of Harlem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief