Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Evil Dead Rise: een fijne orgie van bloed

  •  
20-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
Evil-Dead-Rise_st_2_jpg_sd-high_Copyright-2022-Warner-Bros-Entertainment-Inc-All-Rights-Reserved

Als je eens in je leven een slasher/splatter-horrorfilm gaat zien, laat het dan deze zijn. Geestig, goor, erg beklemmend en met een uitstekende vrouwelijke cast.

Foto credits: Warner Bros. Pictures

Allemachtig, wat een onzalige hoeveelheden bloed en wat een verschrikkingen doen de door demonen bezeten dames elkaar aan. En wat fijn dat de in deze franchise onvermijdelijke kettingzaag weer opduikt en bijzonder creatief wordt ingezet. De cast is formidabel enthousiast, de frisse regisseur en scenarist Lee Cronin (The Hole in the Ground) ook en de vormgeving is dik in orde. Een waardige film in de Evil Dead-reeks, misschien de beste sinds het origineel.

The Evil Dead uit 1981 was een onverwachte cult-hit en het begin van de carrière van regisseur Sam Raimi (Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Ash vs Evil Dead). Het was een lugubere horrorfilm die expliciet komisch bedoeld was: een aantal jonge mensen in een eng boshutje vindt audio-opnames van iemand die demonische spreuken uit een duister boek voorleest. De luisteraars raken vervolgens om beurten bezeten door demonen en gaan elkaar met messen en kettingzagen en dergelijke te lijf. Simpel concept, goed uitgevoerd. De humor zit hem niet alleen in de dialogen maar vooral in de ‘grappige’ manier waarop de doden vallen. Het is slapstick maar dan met gruwelijk gore moorden; de vakterm is ‘splatstick’. Meerdere vervolgfilms volgden. Nu is er Evil Dead Rise en dat is een zeer verfrissende update van het concept.

evil-dead-rise_0ccsPr

Plaats van handeling is ditmaal voor het eerst in de franchise niet een afgelegen gebied, maar een vervallen flatgebouw in Los Angeles dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Er zijn nog maar enkele appartementen bewoond. Tattoo-artiest en vers gescheiden moeder Ellie (Alyssa Sutherland, Vikings) leeft er met haar zoon Danny (Morgan Davies, The Girlfriend Experience) en dochters Bridget en de kleine Kassie. Vooral die laatste, een debuterend meisje van elf, is geweldig grappig en dapper en als actrice een volhouder: ze is uiteindelijk van haar kruin tot haar teentjes overdekt met bloed. Dan komt Ellie’s net zwangere zus Beth op bezoek, een zeer sterke rol van de Australische actrice Lily Sullivan (Picnic at Hanging Rock), die geluids- en gitaartechnicus is bij een rockband maar door iedereen steeds ‘groupie’ wordt genoemd, waar ze extreem kwaad van wordt.

Evil-Dead-Rise_st_3_jpg_sd-high_Copyright-2022-Warner-Bros-Entertainment-Inc-All-Rights-Reserved

Evil Dead Rise is op een onnadrukkelijke manier feministisch en gaat daarnaast veel over het moederschap. Want als zoon Danny na een aardbeving in een scheur in het beton van de parkeergarage van het gebouw een eng boek en een serie grammofoonplaten vindt met daarop een priester die spreuken citeert, kan het feest beginnen: moeder Ellie raakt bezeten door een demon en begint haar kinderen uit te schelden en weldra fysiek aan te vallen. En haar misère blijkt besmettelijk want ook Bridget begint op een gegeven moment raar te doen - ze begint te schimmelen, insecten uit te braken en zwarte gal te spuwen. Het is vies, het is voos en het is, voor de liefhebber van het genre, grandioos. Beth neemt de moederrol van Ellie over en probeert zo goed en zo kwaad als het gaat zoveel mogelijk kinderen te redden. Makkelijk is dat niet; bekijk om een idee te krijgen deze scène. Alyssa Sutherland als de bezeten Ellie is onvermoeibaar en gewoon doodeng.

evil-dead-rise_mMztve

Het is allemaal best schokkend en extreem, maar niet echt naar. Althans, het zou kunnen dat tachtig procent van de mensheid dit een afgrijselijke en onaanvaardbare film vindt, maar voor de overige twintig procent is het zeer vermakelijk en spannend. Wie nog nooit een Evil Dead-film zag loopt niet achter; het is geen enkel probleem om deze film zonder die voorkennis te zien. Evil Dead Rise is oorspronkelijk gemaakt voor HBO Max maar werd zo enthousiast ontvangen dat besloten werd tot een bioscooprelease. Geheel terecht.

Evil Dead Rise, vanaf donderdag 20 april 2023 in de bioscoop 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief