Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Elize Matsunaga: Once Upon a Crime S01E01: Suggestief en sensationeel

  •  
08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
Elize Matsunaga: Once Upon a Crime S01
Braziliaanse true crime-reeks over een vrouw die haar echtgenoot in stukjes hakt, lijkt weinig nieuws over de zaak te bevatten.
Elize Matsunaga vermoordt in mei 2012 haar echtgenoot Marcos Matsunaga waarop ze hem in stukjes snijdt en in vuilniszakken langs een weg dumpt. Voor die moord zit ze een levenslange gevangenisstraf uit. In Elize Matsunaga: Once Upon a Crime proberen de makers te achterhalen wat haar bezielde. Was haar man een monster? Is zij een monster? Had ze een handlanger? Was het allemaal een complot? Omdat ze zelf actief meewerkt aan de documentairereeks van Diana Golts zou je kunnen stellen dat ze niets te verbergen heeft, maar die aanname zou ook weleens een grote misvatting kunnen zijn. In de eerste aflevering ligt de waarheid niettemin nog in het midden.
Matsunaga doet haar verhaal voor de camera met tranen in haar ogen. Ze probeert uit te leggen hoe ze tot haar daad kwam: Marcos ging vreemd, hij behandelde haar niet goed. Een hele trits  beschuldigingen volgt. Telkens rijst de vraag: maar dat was toch geen reden om hem te vermoorden? Maar Golts probeert opzichtig de ernst van Matsunaga’s daad te verzachten. Tegelijkertijd stopt ze in de montage allerlei suggestieve beelden. Zoals groteske close-ups uit schilderijen van Caravaggio, Matsunaga’s favoriete schilder. Alsof ze door zijn soms bloederige werk geïnspireerd werd om haar man te onthoofden.
Dat suggestieve, sensationele, is een beetje inherent aan true crime-series anno nu. Alsof Golts graag wil dat de kijker wordt overmand door twijfel, net zoals nietsvermoedende Brazilianen in 2012 hadden toen ze deze zaak – die breed werd uitgemeten in de media – op televisie zagen.   Elize Matsunaga: Once Upon a Crime is in dat opzicht opzettelijk regressief, door doelbewust feiten weg te laten ervaar je de perikelen rondom de moordzaak opnieuw. Deze opzet lijkt vooral te zijn gekozen omdat er waarschijnlijk niets nieuws is ontdekt. Hoewel Golts wel schermt met een mogelijke partner-in-crime van Matsunaga, en de bedrijfsdeal waar Marcos bij betrokken was toen hij werd vermoord.
Strooit Golts hier de kijker opzettelijk zand in de ogen, of heeft ze echt iets relevants te melden? De eerste aflevering duidt op het eerste. Waardoor Elize Matsunaga: Once Upon a Crime vooralsnog vooral voer is voor de sensatiezoeker.
 
Elize Matsunaga: Once Upon a Crime S01, vanaf 8 juli 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief