Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

El Camino Christmas: Te veel Hollywood en te weinig urgent

  •  
11-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
El Camino Christmas
Wanneer gaat Netflix de middelmaat overstijgen?
‘De waarheid is een lastige klootzak’, zo verzucht Carl (Tim Allen in een niet onverdienstelijke rol), de lokale dronkenlap, die samen met een gemêleerde groep tijdens kerstavond vastzit in Vicente’s slijterij. Met zijn dubbelzinnige uitspraak bedoelt hij dat de waarheid niet altijd strookt met de realiteit. In het fictieve in Nevada gelegen woestijndorpje El Camino zijn de dienders (rollen van Vincent D’Onofrio, Dax Shepard en Kurtwood Smith) drankverslaafd, dom en onverschillig. Oftewel: ze nemen dikwijls een loopje met de waarheid. Hoofdrolspeler Eric (Luke Grimes), een nieuwkomer in El Camino, maakt direct kennis met de ongebruikelijke modus operandi van de politie wanneer hij onterecht wordt beschuldigd van drugsbezit, en in zijn cel flink onder handen wordt genomen.
In het openingsshot is al te zien dat Erics beproevingen van kwaad tot erger gaan, aangezien het verhaal zal eindigen met een schietpartij en gijzelneming in Vicente’s etablissement. Regisseur David E. Talbert toont ons de 39 tussenliggende uren; de prelude naar de escalatie, waar Eric, Carl en Vicente (Emilio Rivera) bij zijn betrokken. Evenals verslaggever Beth Flowers (Jessica Alba) en kassière Kate (Michelle Mylett) en haar autistische zoon. Scenaristen Chris Wehner en Theodore Melfi (bekend als regisseur van films als Hidden Figures) laten de keur aan personages gaandeweg samenkomen in de slijterij, waar de film verwordt tot een kammerspiel.
Het kolderieke schouwspel tussen de bierblikken en de flessen tequila ontaard bij vlagen in een tragikomedie over – zo zou je dat kunnen lezen – de politieproblematiek in de Verenigde Staten; de ongelijke strijd. Hoe een ongelukkige samenkomst van omstandigheden kan leiden tot de neergang van een onschuldig mens. Maar echt zwaarmoedig en politiek gedreven wordt El Camino niet: daarvoor is de film te veel Hollywood en te weinig urgent. Alle eindjes worden zoals het betaamt netjes aan elkaar geknoopt. En dat was dan de zoveelste Netflix Original-film. Een net niet-film, waarvan er velen zijn, getuige deze lijst die Vulture onlangs publiceerde. Wanneer gaat Netflix de middelmaat overstijgen?
El Camino Christmas, 8 december bij Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief